Reguli noi pentru chiriașii români și pentru proprietarii de locuințe / Ce amenzi riscă dacă nu respectă legea

Reguli noi pentru chiriașii români și pentru proprietarii de locuințe / Ce amenzi riscă dacă nu respectă legea
Foto simbol: Pixabay

Începând cu luna iunie 2023, se aplică noi reguli în ceea ce îi privește pe chiriașii români, dar și pe proprietarii de apartamente care iau în gazdă alte persoane.

Cei care nu respectă normele riscă amenzi.

Noi reguli pentru chiriașii români, dar și pentru proprietarii de locuințe

Pentru chiriașii care nu au adresa lor înscrisă în buletin, gazdele lor vor fi obligate să-i însoțească la autorități pentru a le pune în locuințe adecvate. Anterior, proprietarii de apartamente din România aveau o perioadă de grație de 30 de zile pentru a finaliza acest proces, dar de aceasta a fost redusă la jumătate, la 15 zile.

Noua prevedere apare într-o lege care va fi aplicată începând cu ziua de mâine, 10 iunie. OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi buletinele românilor urmează să se modifice, începând din 10 iunie, potrivit Legii 162/2023, una dintre modificări stabilind o nouă obligație pentru cei ce găzduiesc una sau mai multe persoane.

„Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile – n. red.) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”, se arată în document, potrivit spynews.ro.

Ce amenzi pot primi persoanele care nu respectă aceste reguli

Persoanele care nu respectă noile reguli pot primi amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei. Există însă și persoane care nu sunt obligate să își schimbe adresa din buletin. Vorbim despre cei care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:30 - Marcel Ciolacu: Anul viitor românii plătesc aceleași impozite pe proprietate. Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri (VIDEO)
12:26 - O bandă de hoți care a dat spargerea în București a fost prinsă în Timiș
12:18 - Ciocolata va ajunge de la un desert accesibil, la un produs de lux. Prețurile la cacao au atins niveluri recorduri
12:16 - Marcel Ciolacu: Politicieni disperați să își facă loc în turul 2 inventează scenarii iresponsabile. Nu va exista nicio imixtiune a Rusiei în procesul electoral / Aprobăm noi măsuri de sprijin pentru R. Moldova (VIDEO)
12:01 - Florin Roman, după declarațiile lui Gigi Becali: Blatul politic între PSD/AUR și Marcel Ciolacu/George Simion a fost confirmat cu nonșalanță din interior
11:59 - Oanei Paraschiv i s-a pus pata pe Sorin Brotnei. Ce s-a întâmplat după Asia Express
11:49 - 5 joburi moderne pe piața locală a resurselor umane
11:48 - Adrian Țuțuianu, despre o posibilă înțelegere între AUR și PSD: „Aceste acuzații dovedesc incapacitatea celor doi contracandidați, Ciucă și Geoană, de a performa electoral” (VIDEO)
11:39 - Alexandru Dimitriu: USR nu o să intre la guvernare cu PSD, acest partid toxic care a nenorocit România atâta timp (VIDEO)
11:36 - Încă o maimuță a murit la grădina zoologică din Hong Kong. Bilanțul mamiferelor moarte a ajuns la 12. Cauza decesului ar fi solul infectat cu o bacterie care poate afecta și oamenii