Reguli de urmat în cazul unei furtuni pe munte. Ce trebuie să facă drumeții

Publicat: 20 08. 2024, 19:56
Foto simbol: Pixabay

Vremea pe munte este imprevizibilă, de aceea turiștii care pleacă în drumeții trebuie să fie foarte bine pregătiți pentru orice fenonem meteo, mai ales că acum este perioada furtunilor. Fulgerele sunt extrem de periculoase și cauza mai multor incidente tragice pe traseele montane, de aceea salvamontiștii le recomandă drumeților câteva sfaturi.

Perioada furtunilor de vară

În această perioadă au loc cele mai multe furtuni de vară, iar fulgerele pot fi mortale la altitudini mari, informează observatornews.

Astfel, salvamontiștii spun că cel mai important lucru este părăsirea imediată, dar în siguranță, a zonei alpine înalte pentru că pe creste șansele de a fi lovit de fulger sunt mai mari. În cazul în care persoanele nu pot coborî repede trebuie să refugieze într-un loc sigur.

„Să ne ghemuim bineînţeles într-o poziţie cât mai aproape de sol, cu mâinile la urechi, gleznele cât mai acoperite şi totodată este bine să nu stăm pe pietre ude sau pe alte zone care ar putea să conducă curentul electric”, a spus Sebastian Marinescu – Salvamont Braşov.

Cât timp să stam adăpostiți după ce furtuna s-a oprit

Salvamontiștii adăugă că nu trebuie să ieșim din adăpost imediat ce furtuna s-a oprit pentru că riscul nu a trecut și este indicat să mai rămâne în refugiul în jur de 30 de minute după ce ploaia a încetat.

„Le recomandăm oamenilor să păstreze un timp tampon, deoarece furtuna poate să se întoarcă chiar dacă s-a oprit. După 10 min, 15 min poate să se întoarcă din nou. 30 de minute să aibă în vedere până trece furtuna pentru a fi siguri că nu îi surprinde din nou”, a mai adăugat Sebastian Marinescu – Salvamont Braşov.

Reamintim că, în weekend, un bărbat din Timișoara a fost lovit de fulger pe un traseu din Munții Făgăraș. Misiunea de salvare a durat peste șapte ore. Din fericire, bărbatul a supraviețuit.