Reguli de urmat în cazul unei furtuni pe munte. Ce trebuie să facă drumeții

Reguli de urmat în cazul unei furtuni pe munte. Ce trebuie să facă drumeții
Foto simbol: Pixabay

Vremea pe munte este imprevizibilă, de aceea turiștii care pleacă în drumeții trebuie să fie foarte bine pregătiți pentru orice fenonem meteo, mai ales că acum este perioada furtunilor. Fulgerele sunt extrem de periculoase și cauza mai multor incidente tragice pe traseele montane, de aceea salvamontiștii le recomandă drumeților câteva sfaturi.

Perioada furtunilor de vară

În această perioadă au loc cele mai multe furtuni de vară, iar fulgerele pot fi mortale la altitudini mari, informează observatornews.

Astfel, salvamontiștii spun că cel mai important lucru este părăsirea imediată, dar în siguranță, a zonei alpine înalte pentru că pe creste șansele de a fi lovit de fulger sunt mai mari. În cazul în care persoanele nu pot coborî repede trebuie să refugieze într-un loc sigur.

„Să ne ghemuim bineînţeles într-o poziţie cât mai aproape de sol, cu mâinile la urechi, gleznele cât mai acoperite şi totodată este bine să nu stăm pe pietre ude sau pe alte zone care ar putea să conducă curentul electric”, a spus Sebastian Marinescu – Salvamont Braşov.

Cât timp să stam adăpostiți după ce furtuna s-a oprit

Salvamontiștii adăugă că nu trebuie să ieșim din adăpost imediat ce furtuna s-a oprit pentru că riscul nu a trecut și este indicat să mai rămâne în refugiul în jur de 30 de minute după ce ploaia a încetat.

„Le recomandăm oamenilor să păstreze un timp tampon, deoarece furtuna poate să se întoarcă chiar dacă s-a oprit. După 10 min, 15 min poate să se întoarcă din nou. 30 de minute să aibă în vedere până trece furtuna pentru a fi siguri că nu îi surprinde din nou”, a mai adăugat Sebastian Marinescu – Salvamont Braşov.

Reamintim că, în weekend, un bărbat din Timișoara a fost lovit de fulger pe un traseu din Munții Făgăraș. Misiunea de salvare a durat peste șapte ore. Din fericire, bărbatul a supraviețuit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:00 - Niciun avion nu aterizează sau decolează pe aeroportul Charleroi din Belgia, din cauza unei greve a angajaților care reclamă volumul de muncă prea mare
11:53 - Adrian Veștea: 98,4% dintre unitățile administrative din România beneficiază de Programul Anghel Saligny. Se adresează tuturor comunităților, indiferent de culoarea lor politică (VIDEO)
11:27 - Statuia reginei Elisabeth a II-a a Marii Britanii a produs hohote de râs și indignare, după ce un critic a spus că seamănă mai mult cu doamna Doubtfire, personajul lui Robin Williams (FOTO în interiorul textului)
11:24 - Radu Oprea, despre tensiunile cu PNL pe tema pensiilor militare: De ce n-a făcut nimic Nicolae Ciucă atâta timp cât a fost premier? (VIDEO)
11:05 - Nicușor Dan l-a invitat pe Marcel Ciolacu „la unul din zecile de mari șantiere ilegale din București”: „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituțiilor în materie de urbanism și apoi să ne mirăm că e trafic”
10:52 - Jon Bon Jovi a salvat o femeie care dădea se arunce de pe un pod din Nashville
10:33 - Protest al nevăzătorilor împotriva legii pensiilor, pe 19 septembrie. Florentin Rădulescu: Lucrurile nu se mișcă în ritmul în care ne dorim. Vom veni la București în număr mare (VIDEO)
10:32 - Consumismul și criza climatică amenință un viitor echitabil pentru umanitate, spune un raport
10:11 - Amnistia fiscală pentru persoane fizice. Ce datorii se șterg și în ce condiții
10:10 - Control judiciar pentru 6 minori care au furat o mașină și au condus-o prin Ploiești, provocând un accident