Noile reguli de carantinare și izolare adoptate de Camera Deputaților

Publicat: 10 07. 2020, 11:56
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaţilor a adoptat, joi seară, proiectul privind carantinarea şi izolarea în contextul crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

Izolarea și carantina nu vor mai fi obligatorii pentru toată lumea, iar cei care sunt doar suspecți sau nu au simptome specifice Covid-19 vor rămâne acasă în autoizolare, și nu în spital, așa cum se întâmpla până acum.

În plus, pacienții testați pozitiv vor putea refuza tratamentul și vor putea contesta în instanță orice măsură de prevenire.

Noi măsuri legislative anti Covid

Joi, deputații au votat acestereglementariîn calitate de primă cameră sesizată, după ce Comisia Juridică a adoptat raportul, cu amendamente.

Dacă până acum toate persoanele care soseau din țări cu număr mare de infectări sau cei care au intrat în contact direct cu oameni confirmați cuCovid-19ar fi mers automat în carantină instituționalizată, de acum aceștia vor putea să rămână acasă.

Totuși, în situația în care persoanele care trebuie să stea în izolarenu vor sau nu pot sta la domiciliu din diferite motive,atunci eșe vor fi plasateîn centrele instituționalizate ale statului.

Izolarea se va face în spital și doar pe baza unor documente medicale care să ateste faptul că persoana în cauză este contagioasă.

”Am rămas cu carantinarea pentru persoanele potențial infectate și aflate în perioada de incubație. Iar izolare la persoanele incubate”, a informat secretarul de stat, Raed Arafat.

Prin urmare,persoanele care nu prezintă simptome speficice noului coronavirus de tip SARS-CoV-2se vor izola la domiciliu. Ele vor mai fi internate numai dacă starea lor de sănătate se agravează.

Persoanele izolate, plasate în carantină sau internate, indiferent dacă au sau nu Covid-19, vor putea să conteste măsura în instanță.

Guvernul României ar fi vrut să aplice și sancțiuni pentru cei care nu respectă măsurile de izolare sau carantină. Mai mult,în cazul în care pamenii testați pozitiv plecau din spital sau din spațiul de carantină, aceștia ar fi suportat costurile. Doar că social-democrații nu au fost de acord.

”Avem o sumă de instituții economice, de cetățeni, care poate și din cauza unei campanii fară precedent de negare a virusului și de negare a pericolului au ajuns în situație de a ignora regulile pe care le-am stabilit. Preferăm să izolăm virusul decât să ajungem în situația să îi izolăm pe români sau să fim izolați de alte țări din UE ca urmare a creșterii numărului de cazuri”, a afirmat Ludovic Orban.

Ce prevede noua lege

Potrivit articolelor adoptate, legea reglementează unele măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologie şi biologic pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul naţional. Aplicarea prevederilor prezentei legi se realizează exclusiv pentru apărarea sănătăţii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi a ordinii publice. Toate măsurile dispuse vor fi proporţionale cu situaţia care le-a determinat şi vor fi aplicate în mod nediscriminatoriu.