Mulți dintre noi locuim la bloc, însă puțini știu care sunt pericolele care pot să apară dacă nu respectăm anumite măsuri de siguranță. Blocurile sunt clădiri cu multe apartamente, care sunt expuse unor riscuri majore, precum incendiile.
Una dintre regulile esențiale la bloc este legată de ușile de intrare. Acestea sunt importante pentru siguranța locatarilor, iar multe clădiri care dispun de două uși de acces, au doar una funcțională. Acest lucru care pare minor poate avea consecințe grave în cazul unor situații de urgență, conform click.ro.
În cazul unui incendiu, este important ca toate căile de evacuare să fie libere, pentru a permite locatarilor să părăsească clădirea rapid și în siguranță. Legislația românească reglementează strict acest aspect: conform art. 107, litera B din Normele generale de apărare împotriva incendiilor (OMAI nr. 163/2007), căile de evacuare trebuie să fie menținute libere și funcționale. Blocarea ușilor de acces, fie din motive de securitate, fie pentru a preveni furturile, poate pune viața locatarilor în pericol, deoarece acestea sunt considerate „căi de intervenție și evacuare”.
În plus, art. 110, al. 1 din aceleași norme interzice obstrucționarea căilor de acces cu orice material care ar reduce lățimea sau înălțimea stabilită pentru circulație.
Dacă ușile de intrare sunt blocate, locatarii pot solicita intervenția unui echipaj ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență), care va verifica respectarea normelor de siguranță. În cazul constatării unor nereguli, ISU poate aplica amenzi între 500 și 2500 de lei, în funcție de gravitatea situației.