Regretul unei tinere din București care s-a mutat în Cluj. „Un oraș care cere mult și oferă puțin”

Regretul unei tinere din București care s-a mutat în Cluj. „Un oraș care cere mult și oferă puțin”
Sursa foto: iStock

O tânără care s-a mutat din București în Cluj-Napoca în urmă cu treni ani este nemulțumită de orașul din inima Transilvaniei și și-a povestit experiența pe rețelele de socializare, care a stârnit reacții de tot felul din partea internauților.

Ce spune tânăra despre Cluj

Tânăra spune că după trei ani de locuit în Cluj a ajuns să aprecieze mult maim ult Bucureștiul, orașul în care a crescut, conform Adevărul.

Ea a povestit că a plecat din Capitală după ce prietenii ei i-au recomandat Clujul și tot aceștia au spus că Bucureștiul este un oraș murdar și neprietenos. În plus, ea a ajuns să se simtă „sufocată” în Capitală, drept pentru care a luat țara la pas să se decidă în ce oraș ar vrea să se mute.

Tânăra lucrează de acasă, lucru care îi place, iar iubitul ei este din Cluj-Napoca și reprezintă motivul principal pentru care a ales să rămână în acest oraș. Dar, de fiecare dată când se întoarce în București se simte mult mai bine, astfel că s-a hotărât să își povestească experiența pe Reddit.

„- Orașul: mi-a rămas mic. Sunt o persoană căreia îi place super mult să meargă pe jos. M-am săturat să mă plimb în fiecare zi în aceleași locuri. Am învățat orașul pe de rost de la un capăt la altul. Centrul Vechi îl faci în 15 minute pe jos. În București, pot face lejer 20.000 de pași și nici măcar să nu părăsesc un sector. Simt că am făcut tot ce era de făcut în Cluj, în schimb, după 20 și ceva de ani de locuit în București, încă descopăr locuri noi.

– Oamenii: inițial, mă deranja în București faptul că toată lumea se bagă în seamă cu tine. După 3 ani de Cluj, pot să zic că mi-e dor de „small talk”. Oamenii sunt mult mai reci, mai politicoși, dar în același timp, sunt destul de rigizi.

– Mândria de clujean: mă termină. Nu am văzut niciodată în altă parte oameni mai mândri de orașul lor decât sunt clujenii. Înțeleg ideea de a aprecia orașul în care trăiești, dar asta o poți face și fără să spui cât de de căcat sunt celelalte orașe. Sunt sigură că după postarea asta o să fie comentarii de genul „avem deja destule vinituri la Cluj”, „din cauza voastră s-a stricat Clujul”, „nu te poți adapta aici, du-te acasă”, lucru care doar o să îmi întărească percepția. Da, la Cluj e altfel, dar nu neapărat în modul bun.

– Evenimente: Clujul e un oraș mic. Un oraș care cere mult și oferă puțin. Există evenimente culturale, terase, dar nu pot fi comparate cu cele din București, și pe bună dreptate, când Clujul este cât 2 sectoare din București. Nu prea există lucruri de făcut în weekend. Dacă nu vreau să părăsesc orașul și să merg la pădure, pot doar ieși la terasele overpriced din centru cu servicii mediocre sau la același street food festival de e o dată la 2 luni. Deși pe cap de locuitor există mai multe terase în Cluj, nu prea se simte. Nu prea există expoziții, târguri, etc., iar cele care există sunt pe bani, comparativ cu București, unde poți găsi foarte multe activități fără să scoți $$ din buzunar.

– Lipsa spațiilor verzi: foarte puține parcuri, comparativ cu București. În afara de Parcul Central, Cetățuia care mai are puțin și pica și Grădina Botanică, nu prea există parcuri amenajate unde te poți plimba mai mult de 10 minute (Parcul Pădurea Clujenilor nici nu se pune, că ala nu e parc…). Pe lângă asta, în Cluj nu există umbră aproape deloc, cel puțin în centru. Deși la București e mult mai cald vara, măcar există copaci.

– Faptul că în afară de centru nu e nimic de făcut. Majoritatea cartierelor sunt cartiere-dormitor. În afara de Mărăști și Mănăștur, unde mai găsești câte o shaormerie, un restaurant sau un second-hand, celelalte cartiere abia au câte un Profi și un Mega Image.

– Prețuri: nu mai am nimic de zis despre asta, pentru că deja e plin la știri despre prețurile din Cluj. Trăind aici o perioadă, ajunsese normal să mi se pară că un apartament de 50 mp să coste 150.000 de euro (apartament pe care nici cu credit pe 30 de ani nu mi l-aș permite). Șoc și groază când m-am uitat la prețurile apartamentelor din București și am văzut că lucrurile nu stau chiar așa și că, în medie, la București sunt mai ieftine cu 1000 €/mp. Da, poate nu sunt în zone așa bune, dar măcar nu trebuie să stai toată viața în chirie sau să te muți în Florești. Mi se pare și mai halucinant faptul că am văzut multe comentarii pe Facebook de la clujeni, la diferite postări despre imobiliare, unde sunt mândri că piața imobiliară e așa scumpă în Cluj. Observ cât de tare se chinuie unii dintre prietenii mei să supraviețuiască de la o zi la alta și mă întreb dacă chiar merită să trăiești aici. Își plătesc jumătate din salariu pe chirii și ies o dată pe lună în oraș, pentru că fiecare bănuț pe care îl câștigă e bine calculate”, a scris tânăra pe Reddit.

Ce concluzie a tras tânăra

Chiar dacă Clujul este mult mai curat decât Bucureștiul, are drumuri mai bune, iar clădirile nu sunt atât de degradate, dar infrastructura Clujului este un foarte mare dezavantaj. Aeroportul din Cluj nici nu este prea frecventat pentru că are doar câteva destinații din care se tot scoate treptat.

Tânăra concluzionează că în afara de IT-iști sau de antreprenori, ceilalți nu o pot duce prea bine în acest oraș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`