Regizorul Andrei Șerban: Țara e condusă de o adunătură de derbedei fără un dram de conștiință

Regizorul Andrei Șerban: Țara e condusă de o adunătură de derbedei fără un dram de conștiință
Foto: arts.columbia.edu

Într-un interviu despre statutul culturii române pe timp de criză, despre statutul actorul și regizorului în contextul culturii media, regizorul Andrei Șerban deplânge suficiența și autosuficiența actorilor din mediul cultural, dar și brutalitatea cu care se vor schimbările în structura ICR.

”E o perioadă foarte dificilă pentru susținerea culturii sub formele ei variate, în măsura în care văd că din ce în ce mai mult e proliferată ideea că numai o anumită cultură, cea oficială și aprobată de Senat și de politicieni, va fi susținută” spune Andrei Șerban pentru Revista 22.

Pentru a face o paralelă între scena politică și scena culturală, regizorul remarcă ”sărbătorirea” Anului Caragiale pe ambele .

”Cine se aștepta în anul 2012 că o democrație poate fi pusă în pericol peste noapte? În mod sigur Anul Caragiale a fost „sărbătorit“ în politică în vara asta din plin, mult mai intens decât în teatru: scena politică a arătat că țara e condusă de o adunătură de derbedei fără un dram de conștiință” explică regizorul.

Despre noul management de la ICR, Șerban îl consideră un pas înapoi, în vreme ce Andrei marga îi pare ” din nou extaziat de Uniunea Sovietică”

”Nu am avut răbdare să citesc ce a scris Andrei Marga (programul său n.r). Mi se pare, deocamdată, o înșiruire de fraze vetuste și înghețate, un pas mare înapoi. Nu înțeleg de ce a fost nevoie de o schimbare realizată nedemn, cu atâta brutalitate, mai ales a unei instituții care funcționa foarte bine.”

”L-am cunoscut (pe Marga n.r.) cu ani în urmă la Cluj, fiind invitat chiar de domnia sa pentru a-mi înmâna titlul Doctor Honoris Causa la Universitatea „Babeș–Bolyai“. Am petrecut o seară agreabilă împreună, am vorbit despre religie, filosofie, mi-a lăsat o impresie bună, iar după aceea, plimbându-ne prin campus, mi-a propus să construiască un spațiu de teatru experimental unde să am mână liberă să fac ce vreau eu. Mi s-a părut extraordinar de generos gestul lui atunci, dar acum, când aud că la ICR el vrea să blocheze tot ce e inovator și experimental, ca să ne ducem înapoi, mă întreb alarmat dacă domnul Marga nu e cel pe care l-am cunoscut, ci poate un altul, din nou extaziat de Uniunea Sovietică şi de stahanovismul anilor ’50” a mai spus regizorul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră