Asociația ”Agent Green” susține că ursul brun Arthur, în vârstă de 17 ani, considerat regele urșilor din România, a fost omorât de prințul Emanuel de Liechtenstein, care s-a folosit de o derogare oferită de Ministerul Mediului pentru uciderea altui exemplar.
UPDATE, 5 mai, ora 13.47: Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a anunțat că a fost declanşată o anchetă în acest caz: „La nivelul Gărzii de Mediu, încă din 29, am declanşat o anchetă, avem deja oameni în teren, luăm la evaluat trofeul, modul în care a fost făcută de fapt evaluarea trofeului, am luat toate hârtiile care au stat la bază, le cercetăm, avem echipa în teren care vrea să stabilească ce anume a fost împuşcat, ce trebuia să fie împuşcat de facto şi toate documentele astea vor constitui un dosar care foarte probabil va merge către alte organe de cercetare”.
„Vrem să stopăm orice incident similar în viitor, care ne face de ruşine în cazul acesta trebuie să cercetăm punct cu punct ce s-a întâmplat împreună cu alte instituţii ale statului”, a mai declarat Berceanu, potrivit News.ro.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Prințul Emanuel de Liechtenstein a venit în România în martie pentru a împușca un urs, la o partidă de vânătoare pentru trofee. El l-a omorât pe Arthur în localitatea Ojdula, în județul Covasna, într-o arie naturală protejată.
Vânătoarea de urși e ilegală în România, dar prințul s-a folosit de o derogare oferită de Ministerul Mediului către Asociația de Vânătoare Botos, pentru a fi ucisă o ursoaică ce ataca oameni.
Prințul nu a omorât ursul problemă, ci exemplarul considerat regele urșilor din România, datorită dimensiunilor și posturii impozante. Arthur nu venise niciodată în apropierea localităților.
„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, devreme ce au împușcat ursul greșit”, a afirmat Gabriel Păun, președintele ”Agent Green”.
Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria, a susținut că urșii întâmpină numeroase amenințări – degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului, iar vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii.
Ursul brun este o specie strict protejată de legislația Uniunii Europene și de Convenția de la Berna.