VOT SAU BOICOT? Referendumul pentru redefinirea familiei: Ce condiții trebuie îndeplinite pentru modificarea Constituției (FOTO)
Românii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne sâmbătă şi duminică, 6 şi 7 octombrie, la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie.
În cele două zile ale scrutinului, urnele se deschid la ora 7 și se închid la ora 21.
Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente (AEP), numărul oficial al românilor cu drept de vot este de 18.951.721 de alegători.
Aceștia vor trebui să răspundă cu ‘Da’ sau ‘Nu’ la întrebarea „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.
Concret, această consultare populară se referă la modificarea articolului 48 din Constituție care, în acest moment, prevede că: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”
Astfel, se dorește schimbarea articolului în sensul în care sintagma ”între soți” să fie înlocuită cu ”între un bărbat și o femeie”.
În țară vor fi deschise 18.662 de secţii de votare, iar în Bucureşti sunt organizate 1.264 de secții. Românii din străinătate au la dispoziție 378 secţii de votare, dintre care 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 186 la alte adrese, informează Agerpres.
La scrutin pot participa cetățenii români care au împlinit 18 ani până în ziua referendumului inclusiv. Excepție fac persoanele care au primit interdicție din cauza problemelor mintale, precum și cele care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Românii care nu se află în localitatea de domiciliu în cele două zile ale referendumului pot vota la orice secție, pe listele suplimentare.Iar documentele în baza cărora cetățenii își pot exprima opțiunea la referendum sunt cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu şi paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare; paşaportul simplu; simplu temporar şi simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu.
Pentru ca referendumul privind redefinirea familiei să fie validat, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 30% din numărul total de alegători, adică aproximativ 5,5 milioane de români.
De asemenea, pentru ca legea fundamentală să fie modificată în sensul redefinirii familiei, este necesar ca 25% din românii cu drept de vot să pună ştampila pe “DA”. Este vorba despre peste 4,5 milioane de alegători.
În privința referendumului, românii s-au împărțit în două tabere. Pe de o parte sunt cei hotărâți să se prezinte la urne și să voteze ”DA”, iar, pe de altă parte, sunt cetățenii care se opun redefinirii familiei în Constituție și aleg să boicoteze această consultare populară prin neprezentarea la vot.
Potrivit specialiștilor, rezultatul acestui referendum nu va avea niciun efect din punct de vedere legal, în condițiile în care în Codul Civil se specifică deja, la art. 258 alin (4), că „în sensul prezentului cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”.
O deosebire față de alegerile anterioare, referendumul de pe 6 și 7 octombrie nu va fi supravegheat prin sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Astfel, Guvernul a schimbat modul de raportare a prezenței la vot prin ordonanța prin care a fostmodificată legea referendumului. În acest moment,este posibil ca numărul participanților la scrutin să fie mai mare decât suma voturilor „DA”, „NU” și nule.
Până acum, era obligatoriu ca numărul cetățenilor care s-au prezentat la urne să fie egal cu suma voturilor „DA”, „NU” și nule, iar schimbarea decisă de Guvern a fost făcută „pentru a evita situațiile în care lipsa din diferite motive a unuia sau mai multor buletine de vot din urnă blochează centralizarea rezultatelor votării”.
Organizarea acestui referendum va costa Guvernul aproximativ 35,5 milioane de euro.