Referendumul din Capitală, pe ultima sută de metri: „Există dificultăţi organizatorice şi juridice”

Publicat: 07 11. 2024, 09:58
Foto: Inquam Photos / Eduard Vânătoru

Detaliile tehnice privind referendumul care va fi organizat în București vor fi stabilite joi, a anunțat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă. „Legea nu a intrat în vigoare”, a subliniat acesta.

Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că reprezentanţii instituţiilor implicate vor avea o întâlnire joi pentru a stabili detaliile tehnice privind organizarea referendumului local în Capitală, menţionând că, ulterior, Biroul Electoral Central se va pronunţa asupra „unor aspecte de ordin tehnic şi juridic”.

„Am semnalat nişte dificultăţi. Legea (privind reglementarea referendumului – n.r.) nu a intrat în vigoare. Ea intră în vigoare la 3 zile de la publicare în Monitorul Oficial, deci, va intra vineri în vigoare. O să avem mâine o întâlnire cu principalele instituţii angrenate, de la primarii de sector până la Primăria Capitalei, STS, INS, Ministerul de Interne pentru a stabili detaliile tehnice cu privire la organizarea referendumului”, a declarat Toni Greblă, potrivit Agerpres, citat de Adevărul.

În 21 octombrie, Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată o a treia întrebare care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli.

În 31 octombrie, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a afirmat că există „dificultăţi organizatorice şi juridice” în desfăşurarea referendumului local din Capitală în acelaşi timp cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în 24 noiembrie.

El a precizat că un alt aspect care ridică dificultăţi este faptul că Nicuşor Dan a solicitat desemnarea unui preşedinte pentru Biroul electoral al municipiului Bucureşti care să coordoneze şi să centralizeze rezultatul alegerilor la referendum, deşi legea pentru alegerea preşedintelui României nu prevede organizarea unui astfel de birou.