În România, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, vor fi organizate aproape 19.000 de secții de votare.
În București, vor funcționa aproximativ 1.300 de secții, unde cetățenii vor putea vota atât pentru alegerea președintelui, cât și la referendumul inițiat de primarul Nicușor Dan.
Votarea la referendumul din București a început la ora 07:00
Alegătorii din București pot vota până la ora 21:00 pentru alegerea președintelui și la referendum. Aceștia vor primi patru buletine de vot: unul pentru alegerile prezidențiale, cu cei 14 candidați, și trei pentru întrebările referendumului.
În Capitală, există aproape 1.300 de secții de votare, distribuite astfel: Sectorul 1 – 166, Sectorul 2 – 202, Sectorul 3 – 294, Sectorul 4 – 189, Sectorul 5 – 198 și Sectorul 6 – 240.
Bucureștenii sunt chemați să răspundă la trei întrebări în cadrul referendumului. Primele două întrebări au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și se referă la modul de împărțire a fondurilor între PMB și primăriile de sector, precum și la procesul de eliberare a autorizațiilor de construire în București. O a treia întrebare, introdusă la inițiativa PSD printr-un amendament, vizează combaterea consumului de droguri în școli.
La ce întrebări vor avea de răspuns locuitorii Capitalei
Alegătorii vor trebui să răspundă cu „DA” sau „NU” la următoarele trei întrebări:
- Sunteți de acord ca repartizarea impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale între Primăria Municipiului București și primăriile de sector să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
- Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?
Pentru ca referendumul să fie valid, este necesară o prezență de 30% din numărul bucureștenilor înscriși pe listele electorale, adică aproximativ 540.000 de persoane, notează agerpres.ro.