Reducerea numărului județelor pe criteriul numărului de locuitori ar putea fabrica superbaroni locali, avertizează un cercetător

Publicat: 16 05. 2023, 08:02

În privința reorganizării administrativ-teritoriale a României, cercetătorul George Secăreanu are argumente contrare majorității celor expuse în spațiul public.

Un subiect tot mai pregnant în societate este acela al reformei administrativ-teritoriale

Dacă trecem toate orașele ce nu au 10.000 de locuitori în comune, pierdem localități precum Siret (fostă capitală a Moldovei) sau au statut balneoclimateric și interes economic, ca Băile Tușnad, Băile Herculane.

Dacă luăm doar numărul de locuitori drept criteriu, ne trezim cu localități montane unificate, precum cele de lângă Nucșoara, de zeci de ori mai întinse decât sunt unele de la câmpie, și imposibil de gestionat medical, de pildă, din cauza distanțelor.

„Consider că reducerea județelor pe criterii „numerologice” va fi catastrofală pentru România și în special pentru ariile rurale.

România ar intra într-un proces accelerat de depopulare (într-un ritm de neimaginat). Iar oricât de populist sună demersul invers, anume „dați-i pe toți afară”, de fapt, locurile de muncă din administrația locală, fie ele și clientelare din punct de vedere politic, asigură o oarecare stabilitate demografică.” – a scris cercetătorul pentru Libertatea.

Să le distribuim pe competență, nu să le distrugem

„Schimbăm registrul și ajungem la așezările de tip urban, acolo unde s-a propus un prag de 10.000 de locuitori. Și aici se pleacă de la aceeași premisă greșită doar pentru ca actuala dispunere administrativ-teritorială să pară funcțională din punct de vedere economic.

Într-o eventuală comasare a județelor, mergând pe această premisă a reducerii numărului lor, s-ar putea ca municipiul Botoșani să fie dezavantajat printr-o comasare cu județul Suceava, iar rezultatul, peste 70 de ani, ar fi asemănător cu cel pe care îl vedem astăzi în relația dintre municipiile Suceava și Rădăuți.

Totuși, miza baronilor actuali, mai ales a celor din marile orașe, este să-și crească influența prin intermediul acestei reorganizări, mizând pe faptul că populația ar fi naivă, și anume pe ideea revizionistă față de București.

Cum ar arăta Parlamentul dacă un președinte al unui partid puternic ar pune pe listă și ar controla 15-20 de parlamentari?

Descentralizarea poate fi o idee bună dacă este aplicată cum trebuie, cu condiția ca oamenii să aibă capacitatea să controleze politicul de la nivel local, și nu invers, altminteri vom avea superbaroni.” a explicat George Secareanu.

George Secăreanu este cercetător la Universitatea din București, la Centrul de Cercetări Avansate asupra Dinamicii Teritoriale, și a avut o teză de doctorat pe dezvoltare teritorială, fiind și autorul unei cărți în domeniu.