Rectorul Universității ”Lucian Blaga”: Din păcate, s-a diluat doctoratul, pentru că foarte multă lume a vrut acest titlul doar aşa, de arătat
Rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, a declarat că este necesară o nouă lege a educației în ceea ce privește doctoratul, deoarece acest lucru nu mai este privit cu seriozitate de doctoranzi, potrivit Mediafax.
Ioan Bondrea a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, titlul de doctor nu mai are o importanță la fel de mare ca în trecut, deoarece toată lumea poate obține aceste studii.
”Din păcate, s-a diluat doctoratul, pentru că foarte multă lume a vrut acest titlul doar aşa, de arătat. Doctor, îşi pun unii şi pe uşă. De aceea noi nu avem aceleaşi drepturi ca doctorii din Germania care au, de exemplu, titlul doctor trecut în paşaport. Aşa facem noi, cădem dintr-o extremă în alta. Trebuie să ştim că doctoratul este o formă de perfecţionare în mediul academic şi de cercetare. Punct”, a spus Bondrea.
Bondrea a afirmat că problema doctoratelor, dar și cea a plagiatului a luat amploare deoarece oamneii oamenii din sistem nu au ieşit să explice foarte clar cum stau lucrurile în acest domeniu.
„A fost greşeala noastră, a celor din sistem. Când au apărut primele suspiciuni sau fapte de plagiat nu am ieşit să explicăm foarte clar ce înseamnă o teză de doctorat, care sunt principiile pe care trebuie să le respecte. Depinde de domenii – dacă în zona inginerească ai nevoie de 60 -70 la sută aport original, în Drept cum să ai aport original, că legile sunt aceleaşi. Poţi doar să faci o analiză exhaustivă a unei teme sau să ai propriile interpretări. Nu există o lege anti-plagiat. Există o lege a dreptului de autor”, a spus Bondrea.
Doctoratele ar trebui să reprezionto o responsabilitate pentru universități.
„În problema doctoratelor, acestea trebuie să fie responsabilitatea universităţilor. Dacă se constată că au greşit, foarte bine, nu le mai dăm şcoală doctorală. Evaluăm periodic programele doctorale şi decidem”, a afirmat rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Probblema doctoratelor ar trebui reglementată într-o nouă lege a educației.
„Eu vreau să duc la bun sfârşit nişte proiecte care nu au fost finalizate, iar eu şi echipa de prorectori dorim să le continuăm, asta dacă lumea ne acordă această încredere. Sunt, în special, proiecte de infrastructură, cel mai important fiind cel al construirii unei săli de sport pentru universitate”, a spus Bondrea.
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, este cea mai mare instituţie de învăţământ superior de stat din judeţ și are, anual, aproximativ 14.000 de studenţi înscrişi.