Un studiu recent al centrului pentru politici durabile, “Eco Police”, a arătat că în București decesul a peste 200 de bebeluși și peste 800 de adulți, ar putea fi atribuit inhalării pulberilor din atmosferă. Alte 11.000 de persoane mor anual, în Capitală, din cauza afecțiunilor preexistente agravate de poluare. Studiul arată că pulberile gasite în aerul centrului Bucureștiului depășește nivelurile admise de peste 40 de ori.
Invitat la emisiunea Actual B1, de luni, prof. dr. Mircea Duțu, rectorul Universității Ecologice, a discutat pe marginea acestui studiu, despre care consideră că este parțial corect.
„Eu nu cred în el (n.r., studiul Eco Police), pentru că nu are capacitatea necesară o organizație non-guvernamentală din România să efectueze un asemenea studiu.”, a declarat Mircea Duțu.
Cu toate acestea, susține profesorul universitar, un alt studiu, efectuat de această dată de UE, plasează Bucureștiul pe locul întâi în Uniune la capitolul poluare.
„Totuși informațiile sunt relativ reale, pentru că acum o lună a fost publicat un studiu serios, realizat sub auspiciile Uniunii Europene, de către Institutul de Supraveghere a Sănătății Sanitare Francez, în colaborare cu 60 de specialiști, care a vizat 12 țări și 25 de orașe, printre care și Bucureștiul. Din concluziile acestui studiu s-a desprins că această capitală a noastră este cea mai poluată, respectiv valorile normale la pulberi sunt depășite de patru ori”, a precizat rectorul Universității Ecologice.
Comisia Europeană a declanșat, în 30 martie, procedura de infringemnet pentru cinci zone din România. Orașele în care au fost înregistrate depășiri ale limitelor de pulberi în suspensie (PM 10) sunt: Galați, Timișoara, Craiova, Cluj și zona de nord a României.