Rectorul UBB, despre legile educației în contextul acuzațiilor de plagiat cu care se confruntă Nicolae Ciucă: Renunțarea la titlul de doctor după identificarea plagiatului trebuie să aibă și consecințe

Rectorul UBB, despre legile educației în contextul acuzațiilor de plagiat cu care se confruntă Nicolae Ciucă: Renunțarea la titlul de doctor după identificarea plagiatului trebuie să aibă și consecințe
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Două dintre observațiile-cheie pe care le-a transmis Universitatea Babeș-Bolyai la Legile Educației stipulează că renunțarea la titlul de doctor trebuie să atragă și consecințe administrative, iar experții din noua Comisie care va evalua doctoratele trebuie aleși independent, nu în consultare cu universitățile.

Rectorul UBB, Daniel David, a făcut o serie de precizări despre aceste observații, într-un interviu pentru Europa Liberă România.

În teza prin care premierul Nicolae Ciucă a obținut titlul de doctor există suspiciunea că ar fi fost plagiate cel puțin 42 de pagini.

Ce a spus rectorul UBB despre legile educației, în contextul acuzațiilor de plagiat cu care se confruntă Nicolae Ciucă

„Ideea este că nu poți renunța tu la titlu doar că vrei să renunți. Renunțarea la titlu se face recunoscând că renunți din cauza unei probleme academice și trebuie să se angajeze proceduri administrative care să vadă ce consecințe sunt.

Sau a doua variantă: poți să renunți, dacă o Comisie de Etică a găsit probleme de integritate academică și ca să nu mai ajungi în instanță, să simplifici toată procedura, renunți tu la titlul respectiv, iarăși, cu consecințele stabilite de Comisia de Etică.

Deci renunțarea la titlul trebuie să fie mereu făcută cu asumarea problemei de integritate academică și cu sancțiunile care derivă într-o formă sau alta”, a explicat rectorul UBB.

Întrebat cât de ingrată este pentru un rector situația în care România are un premier acuzat de plagiat, el a afirmat: „Ce poată să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii, să le scoată în față, să nu se teamă să vorbească despre aceste principii, care după aceea se aplică la oricine intră în sfera definită de aceste principii”.

Întrebat dacă nu e un impact cel puțin la fel de mare că avem un premier acuzat de plagiat, Daniel David a adăugat: „Ori de câte ori discutăm despre astfel de situații fără să scoatem în față principii este o problemă. Noi trebuie să venim să spunem: principiul de integritate academică este fundamental, principiile trebuie să fie transparente, rapide, obiective și oricine intră în suspiciune trebuie să urmeze aceste mecanisme”.

„Asta poate să facă un rector, că altfel eu mă iau și spun că ăla este acuzat de plagiat, da, dar este acuzat, nu înseamnă că e și adevărat, nu pot să mă comport ca și cum e adevărat. Apare altul care e acuzat de plagiat. Nu mă pot duce pe acuzații, ci pe mecanisme obiective și transparente, asta trebuie făcut, care se aplică la oricine, de la președinte la ultimul om care scrie ceva în zona academică”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`