Recorduri MONDIALE deținute de România!

Recorduri MONDIALE deținute de România!

România este menționată în mai multe rânduri în Cartea Recordurilor.

Încă de la începutul secolului trecut, țara noastră s-a remarcat în lume.

Astfel, România deţine recordul pentru cea mai mică bancnotă din lume (27,5 mm x 38 mm), bancnota de 10 bani, emisă de Ministerul de Finanţe al României în 1917, dar și pentru cea mai scumpă monedă din lume – un ” vultur dublu ” din anul 1933, o monedă din aur de 20 de dolari care a fost vândută la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la New York, pe data de 30 iulie 2002 pentru 7.590.020 de dolari, scrie cartearecordurilor.ro.

Cel mai scump ziar din lume a fost a intrat în Cartea Recordurilor în iunie 2008 . World Records Academy ( Academia Recordurilor Mondiale ) a acordat titlul de cel mai scump ziar din lume publicaţiei românesti Zimbrulu şi Vulturulu, în valoare de 829.500 de euro.

Unul dintre recorduri, omologat în 2008, este pentru “Cel mai mare document din lume”. Recordul a fost stabilit de către ING Asigurări de Viaţă, care a emis o poliţă de asigurare înaltă de nouă metri şi lată de şase.

Palatul Parlamentului, fosta Casa a Poporului detine nu unul, ci trei recorduri mondiale: cea mai mare cladire administrativa, cea mai masiva si cea mai costisitoare.

Deținem un record și la capitolul gastronomie. Cel mai mare gulas din lume a fost preparat de doi bucatari din Baia Mare, pe data de 29 Septembrie 2007.

Româantismul este în România la el acasă. Luceafarul de Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste din lume.

De asemenea, avem și sportivi români incluşi în Cartea Recordurilor:

Iolanda Balaş – a rămas neînvinsă timp de 10 ani la săritura în înălţime, timp în care a obţinut 142 de victorii consecutive;

Mihaela Melinte – cea mai lungă aruncare a ciocanului;

Lia Manoliu – longevitate olimpică;

Ghiţă Mureşan – cel mai înalt jucător din NBA;

Helmuth Duckadam – a apărat consecutiv patru penalty-uri în finală Cupei Campionilor Europeni din 1986;

Constantina Diţă – cea mai în vârstă campioană olimpică de maraton din istorie. La Jocurile Olimpice de Vară din 2008 a câştigat proba de maraton la vârsta de 38 de ani. Antrenorul ei, Valeriu Tomescu, avea doar 32 de ani şi deţine recordul pentru cel mai tânăr antrenor al unei campioane olimpice de maraton;

Nadia Comăneci – cele mai multe note de 10 obţinute la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Este vorba de cele 7 note de 10 obţinute în 1976, la Montreal. Înainte de 1976 nimeni nu obţinuse nota 10 la un eveniment olimpic. În plus, ziua de 18 iulie (18 iulie 1976 este ziua în care Nadia a obţinut, la 14 ani, primul punctaj de 10 din istoria Jocurilor Olimpice) a fost declarată „Ziua Recordurilor Mondiale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`