Record climatic în 2025. Cea mai caldă lună martie din Europa

Record climatic în 2025. Cea mai caldă lună martie din Europa
Foto: Pixabay

Europa a bătut recordul celei mai calde luni martie de când se fac măsurători, în contextul în care schimbările climatice aduc temperaturi total nepotrivite, au transmis oamenii de știință din UE.

A doua cea mai caldă lună martie, la nivel global

Luna martie a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor globale, fiind depășită doar de martie 2024, arată datele Copernicus, conform știrileprotv.

20 din ultimele 21 de luni aua vut o temperatură medie globală cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile industriale, iar anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată.

Temperatura medie globală din martie a fost cu 1,6 grade mai mare decât perioada preindustrială.

Cauza schimbărilor climatic este emisia de gaze cu efect de seră care provine din arderea combustibililor fosili.

Europa afectată de fenomene meteo extreme

Europa a fost afectată și de fenomene meteo extreme, atât secetă, cât și poli torențiale, furtuni, spune Samantha Burgess, coordonatoare strategică la Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu.

Europa a înregistrat „multe zone care au experimentat cea mai uscată lună martie din istorie și altele care au înregistrat cea mai ploioasă lună martie din ultimii 47 de ani”, a spus Burgess.

Schimbările climatice fac unele regiuni mai uscate, prin valurile de caniculă care duc la secete. Dar, pot avea și consecințe total opuse, adică inundațiile. Acest lucru este cauzat de faptul că aerul cald reține multă umiditate, iar nori de furtună devin „mai grei” înainte de ploi.

Regiunile arctice au atins, în martie, cea mai scăzută întindere înregistrată vreodată în cei 47 de ani de când se fac măsurători.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`