Mâncați bine, dar nu exagerați. Este sfatul medicilor și al nutriționiștilor pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Asta dacă nu vreți să ajungeți la spital sau să vă stricați sărbătorile cu probleme digestive. Și țineti cont,doamnelor şi domnişoarelor! După o masă copioasă sunt slabe șanse să reveniți la formele iniţiale până la Revelion.
Sarmale, caltaboşi, cârnaţi, piftie, cozonac, vin roşu. Sunt doar câteva dintre produsele consumate de români de Crăciun. Pe cât de gustoase sunt, pe atât de mult rău ne pot face.
”Să punem accentul pe calitate, nu cantitate și dacă se poate, la fiecare masă, un atl aliment tradițional. Deci dacă vrem sarmalele la o masă, fripturica la masa următoare sau dacă se poate chiar a doua zi”, a recomandat nutriționistul Cristian Mărgărit.
Medicii recomandă ponderare în special pentru cei care au ținut post sau suferă de boli cronice.
”Cei care țin deja un regim pt o boală cornică cum e diabetul, insuficiența renală, ciroza, le recomand să pătreze același regim, putem să relaxăm puțin de gust, ca să simtă totuși că vin sărbătorile, dar să nu exagereze ca să nu dezechilibreze boala cronică. Pentru cei care au postit, credincioșii care au ținut postul, le recomad să nu mănânce brusc”, a spus și medicul Cristian Oană
Dacă nu rezistaţi în faţa tentaţiilor, atunci trebuie să ţineţi cont măcar de produsele care vă pot asigura o digestie mai uşoară.
”Hidratarea este foarte importantă, pt că sucurile gastrice dar și detoxifierea se fac cu ajutorul hidratării apoi există posibilitatea să folosim ceaiuri sau remedii naturiste. ceaiul care ajută bila, ceaiul hepatic, ceaiul.diverse astfel de remedii naturale, condumente care ajută digestia, piperul, cele amare precum ghimbirul”, a explicat nutriționistul.
Nu trebuie neglijată nici alimentaţia copiilor în preajma sărbătorilor și cu atât mai puţin mișcarea.
”Mă aștept ca cei mici să alerge mai mult că sunt în vacanță, deci ei oricum vor arde caloriile în plus pe care le înghit cu ocazia sărbătorilor”, a afirmat medicul.
Şi un ultim sfat din partea specialiştilor. Alcoolul în exces nu face masă bună cu mâncarea!
”Un pahar de vin de vin ne face mai sănătoși, al doilea ne binedispune, dar cam atât”, a subliniat medicul.
”Alcoolul blochează folosirea grăsimilor ca sursă de energie, deci mai ales persoanele care au probleme cu colesterolul, cu lipidele sanguine e bine să consume mai puține grăsimi dacă vor consuma alcool, recomandat vinul, mai puțin berea care fermentează și ne poate creea probleme, mai puțin tăriile”, a arătat și Cristian Mărăgrit.