Recolte scăzute, dar cu un vin foarte bun: Culesul strugurilor a început cu o lună mai devreme

Publicat: 13 08. 2024, 20:25
Foto simbol: Pixabay

Chiar dacă vorbim de producții mai scăzute, vinul de anul acesta va fi mult mai bun, pentru că boabele sunt mult mai aromate, spun viticultorii. Cu o lună mai devreme, podgoriile din ţară au intrat în febra culesului.

Producția de struguri de masă scade în fiecare an din cauza căldurii

Într-o cramă de pe dealurile Buziașului – în Timiș – este deja forfotă. Recolta este bună de adunat – un tablou întâlnit, de regulă, după 10 septembrie.

Strugurii sunt culeși dimineața, pe răcoare, astfel încât boabele să nu piardă din aromă prin expunerea la soare. În alte crame sunt strânși inclusiv noaptea, din acelaşi motiv. Primul soi este Sauvignon Blanc.

Producția de struguri de vin este în unele locuri cu 20% mai mică decât într-un an cu temperaturi normale. Însă câştigul este un vin mai calitativ, potrivit Știrile ProTV.

O grijă sporită vor trebui să aibă producătorii de vinuri albe şi roze, pentru că zahărul din boabe se transformă în alcool, acestea trebuie culese în aşa fel încât gustul vinului să fie unul echilibrat.

Soarele dogoritor a grăbit şi strugurii de masă. Andrei Gheorghiu are zece hectare, atât cu struguri de masă, cât și cu struguri pentru vin. Este bucuros că soarele a încărcat cu arome ambele tipuri. În plus, lipsa ploilor a ferit strugurii de boli.

În ultimii ani, producția de struguri de masă a scăzut din cauza temperaturilor ridicate.
Chiar dacă începutul sezonului a fost unul bun, strugurii de masă încă neculeşi se vor stafidi dacă vremea va rămâne neobișnuit de caldă.