Recoltă slabă dintr-o legumă îndrăgită de români. Un kilogram costă și 50 de lei

Publicat: 12 09. 2024, 19:34
Sursa foto simbol: Pixabay

Efectele secetei se văd în culturile tot mai slabe de ciuperci și fructe de pădure. Culegătorii merg kilometri întregi pentru câteva fructe. În plus, pentru că nu a plouat suficient, ciupercile și afinele nu sunt atât de gustoase și sunt pline de dăunători.

Puține ciuperci și fructe de pădure

Trufele de pădure s-au uscat din cauza temperaturilor mult prea ridicate, iar profitul firmelor care le prelucrau a scăzut drastic. Dacă anul trecut o firmă a dunat 28 de tone de afine pe care le-au depozitat în 140 de butoaie de câte 200 de kilograme, doar că în acest an butoaiele sunt goale, informează observatornews.

Anul trecut, fructele de pădure importate au mai mult decât cele vândute. Zmeura a înregistrat o diferență de 220 de ori mai mare între import și export.

Nici ciupercile nu sunt prea multe, iar culegătorii depun o muncă grea pentru a reuși să culeagă un kilogram pe care îl vând cu 50 de lei.

„Astăzi am adus 6 kilograme. Mergi până în vrâf de munte şi găseşti 2-3 hribe. Şi mergi 2, 3 ore până acolo”, spune un culegător de ciuperci.

Ciupercile, tot mai greu de găsit

Dacă în urmă cu doi ani culegătorii din Suceava adunau sute de kilograme pe zi, acum se chinuie să strângă câteva zeci și nici nu sunt atât de bune.

„Dacă ne uităm la calitatea produsului, este o calitate extraordinar de slabă. Foarte viermănoşi. O ciupercă care suferă din cauza lipsei apei”, spune un angajat.

De aceea, culegătorii au prețuri mai mari și vând un kilogram de ciuperci cu circa 60-70 de lei.

În Italia, hribii se vând cu 10-20 de euro kilogramul, în funcție de calitate.