Informații BOMBĂ din rechizitoriul DNA la dosarul ”Belina”! Neregulile găsite de experți la fața locului

Publicat: 29 06. 2018, 18:06

Noi date şocante apar în rechizitoriul procurorilor, în dosarul ”Belina”. DNA cere rezilierea contractelor de închiriere a terenurilor din zona insulei, pe motiv că acestea au fost încheiate defectuos în cel mai bun caz sau cu încălcarea legii, informează B1 TV. De asemenea, deşi insula trebuia să fie una nelocuită, era dotată deja cu drumuri, pontoane şi începuseră mai multe construcţii a unor complexe pentru recreere şi pescuit.

În urma constatării la faţa locului şi a măsurătorilor executate, experţii desemnaţi au regăsit ca fiind edificate în perioada aprilie-mai 2016 până în prezent, următoarele:
-două platforme beton şi un iaz în parcela denumită 3N la est de podul pietonal suspendat;
-un drum edificat la vest de barajul amplasat pe parcela 12CC, care desparte porţiunea de apă în două zone distincte.

De asemenea, procurorii au descoperit că modul în care se încasau chirii pe spaţiile folosite în zonă a fost alterat, pentru a se pierde urma banilor. Şi de ce ar închiria cineva o insulă părăsită? Răspunsul îl găsim tot în rechizitoriu:

Observăm două tipuri de construcţii în zonă:
– unele pe care le vom numi generic hidrotehnice, care au avut scopul să scindeze braţul Pavel în mai multe terenuri acoperite cu luciu de apă, care să servească astfel mai bine intereselor S.C. (…), iar ulterior S.C. (…), şi care să asigure alimentarea controlată cu apă în zonă, favorizând astfel, de ce nu, colmatarea.
– altele care să asigure un refugiu de la cotidian, destinate relaxării şi turismului legat de pescuit.
Toate construcţiile sunt ilegale, nu au autorizaţii, avize şi prin construirea lor nu se respectă dispoziţiile contractelor încheiate cu A.N.A.R.-A.B.A., şi preluate apoi de către CJ TELEORMAN.

Astfel, procurorii solicită anularea ordonanţei prin care insula Belina a fost trecută la CJ Teleorman.

„În ceea ce priveşte HG 943/2013(ordonanţa), (…) solicităm restabilirea situaţiei anterioare prin desfiinţarea totală a acestui înscris, dar şi a contractelor de închiriere subsecvente (…), încheiate ca urmare a prevederii (…): județul Teleorman, prin Consiliul Județean Teleorman, se subrogă în toate drepturile și obligațiile Administrației Naționale „Apele Române”, se arată în rechizitoriu.