Recenzarea s-a încheiat. Sociologul Vasile Ghețău: Se profilează o populație rezidentă înregistrată de 18,2 milioane locuitori

Publicat: 01 08. 2022, 13:20
Actualizat: 01 08. 2022, 13:23
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recensământul Populației și al Locuințelor 2021 și-a încheiat faza de înregistrare a populației și locuințelor, rezultatele provizorii urmând a fi cunoscute la finele anului. Concluzii până în această fază a procesului au fost prezentate de sociologul Vasile Ghețău, într-un articol pentru Contributors.

Date legate de recensământul populației

Astfel, pentru data de 1 decembrie 2021, cea de referință a tuturor informațiilor din chestionarele de recensământ, Institutul Național de Statistică (INS) a estimat o populație rezidentă de 19.023.542 de locuitori.

Acolo unde se știe că recenzarea la domiciliu nu a acoperit toate locuințele, INS are instrumentele identificării persoanelor cu reședința obișnuită în țară (trăiesc

aici) care nu au fost recenzate și includerii lor în populația rezidentă la 1 decembrie 2021.
În estimarea numărului populației recenzate până la 1 august se includ trei componente:
– numărul populației înregistrate în perioada 14 martie-27 mai, în faza autorecenzării – 8.901.604 de locuitori
– numărul populației recenzate în perioada 31 mai-25 iulie – 8.314.702 de locuitori
– numărului de locuitori recenzați în zilele de 26-31 iulie – nu e cunoscut, dar Ghețău estimează 992.000 de locuitori

Cuma  ajuns la această estimare? „Datele asupra numărului de locuitori recenzați în zilele de 26-31 iulie nu se cunosc, explicațiile date de INS fiind deja menționate. Numărul de persoane recenzate în zilele anterioare este cunoscut la nivel de județe. Este  însă cunoscută și  amplificarea masivă a recenzărilor după 25 iulie, ceea ce face nerealistă tentativa de a extrapola datele dinainte de 26 iulie. Ce-i rămâne de făcut demografului? Tot o extrapolare,  bazată pe o ipoteză parțial realistă la nivel de județe:  recenzarea în cele șase zile a unui număr dublu de persoane în raport cu numărul din ziua de 25 iulie, ultimul număr cunoscut. Dacă o dublare, ca valoare medie zilnică,  este posibilă, datele din ultimele zile ale autorecenzării au demonstrat-o, aplicarea uniformă la nivelul județelor a ipotezei este discutabilă. Este de admis că dinamica ascendentă a recenzărilor a fost mai mare în județele care aveau de recuperat o proporție mai mare de populație nerecenzată. Formularea unor ipoteze diferențiate pe județe  nu are fundament. Ar putea însă exista  în ipoteza adoptată o compensare.    Populația recenzată în zilele de 26-31 iulie cu ipoteza adoptată duce la o populație recenzată de 992 mii locuitori”.

Ar rezulta astfel o populație totală recenzată la 31 iulie de 18,2 milioane locuitori, pentru data de 1 decembrie 2021, momentul de referință al recensământului.

Sociolog, despre românii nerecenzați

„Nu poate să nu surprindă imensa proporție a bucureștenilor nerecenzați – 22 la sută! Aproape un sfert din populația rezidentă estimată de INS. Și la timișoreni, ieșeni, sibieni, constănțeni și brașoveni proporțiile sunt mari. Ei sunt de fapt locuitorii orașelor respective și ei au împins în jos gradul de recenzare, nu ceilalți locuitori ai județelor”, a mai scris Vasile Ghețău, pentru Contributors.

Totuși, acesta a remarcat faptul că în Capitală și în județele respective gradul de autorecenzare a fost cel mai ridicat: „Cu alte cuvinte, în multe cazuri filozofia a fost mă recenzez online dar nu cu recenzor la domiciliu”.