Recensământ 2022: De ce avem cu aproape 135.000 mai multe femei măritate decât bărbați însurați

Publicat: 06 01. 2023, 12:12
Recensământul ar trebui să se încheie pe 24 iulie. Cei care nu răspund întrebărilor riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Apar noi date care creează confuzie după publicarea informațiilor de la Recensământ. În România trăiesc 4.495.451 bărbați căsătoriți și 4.629.660 de femei măritate, scrie hotnews.

De ce avem cu aproape 135.000 mai multe femei măritate decât bărbați însurați

Potrivit INS, numărul femeilor măritate diferă de cel al bărbaților însurați din două motive. Primul este acela că la momentul recenzării fie soțul era plecat în străinătate la muncă pe o perioadă de peste 12 luni calendaristice (caz în care el nu mai era luat în evidența populației rezidente), fie soția era măritată cu un cetățean străin fără rezidență în România.

Potrivit metodologiei utilizate de Statistică, populaţia rezidentă reprezintă totalitatea persoanelor cu cetăţenie română, străini şi fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Adică populaţia rezidentă reprezintă populaţia de facto care exclude emigranţii, dar include imigranţii.

INS mai numără și populaţia după domiciliu (altceva decât populația rezidentă), care reprezintă numărul celor cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României.

Altfel spus, populaţia după domiciliu reprezintă populaţia de jure care poate să includă şi emigranţii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre rezultatele recensământului populației din România. Ministrul a menționat și faptul că nu suntem în pericol, întrucât avem mai mulți angajați decât pensionari.

Budăi a vorbit și despre un program cu Ministerul Educației. Este vorba despre învățământul dual, tehnologic în România.

Marius Budăi, despre rezultatele recensământului

„Situaţia este îngrijorătoare şi nu este numai în România, ne uitam şi pe rapoartele Eurostat. Nu ar fi o noutate aici, problema vine din ce putem facem pentru a preîntâmpina şi am avut unele acţiuni premergătoare acestui recensământ, încât din 2018- 2019, când de exemplu au declarat domeniul construcţilor un domeniu prioritar în România şi am instituit salariul minim mai mare decât cel normal şi cu o fiscalitare redusă, care a avut ca rezultat atunci, timid într-adevăr, dar o întoarcere a unor cetăţeni acasă”, a spus ministrul despre datele INS privind recensământul populației.