Recalcularea pensiilor, o lovitură pentru mulți vârstnici: „Am leșinat când a venit. Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa?”

Recalcularea pensiilor, o lovitură pentru mulți vârstnici: „Am leșinat când a venit. Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa?”
Sursa foto: Pixabay

Noua Lege a pensiilor îi afectează pe cei care au avut stagii de cotizare mai mici, deși au lucrat în condiții grele de muncă. Este vorba despre foștii mineri, CFR-iști, petroliști și siderurgiști.

Este și cazul lui Vasile Apătroaiei, care a lucrat ca mecanic de locomotivă toată viața. După recalculare, pensia lui nu mai e 7.300 de lei, ci 4.800 de lei. Când a primit decizia, pensionarul a leșinat.

„Mi-era rău, am leșinat când mi-a venit asta ieri. Am fost fochist, la 18 ani dădeam cu lopata la locomotiva cu aburi. Am lucrat numai pe locomotivă, vreo 2 ani și ceva, 3 ani am avut condiții normale, am ieșit la pensie. E posibil domnule așa ceva? S-a muncit corect și munca, știți, în condiții grele. Și uite: mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa? Uite, uitați-vă aici: nu e nimic. E posibil așa ceva?”, a susținut Vasile Apătroaiei, pentru Digi24.

De ce sunt afectați de noua Lege a pensiilor cei care au lucrat în condiții grele de muncă

„La cei care sunt în condiții de muncă speciale, cum sunt mecanicii de locomotivă, mecanicii ajutori și mecanicii instructori, aceștia pierd. Se elimină indicele de corecție, acel indice de corecție era aplicat punctajului mediu anual și creștea cu 10- 20-30%, acel punctaj mediu anual în funcție de anul în care s-a ieșit la pensii și de coeficientul de corecție care era în anul respectiv. Scoțându-l, eliminându-l automat rezultă pensii mai mici după recalculare”, a explicat Rodrigo Maxim, președinte Sindicatul pentru Unitatea Salariaților CFR Călători.

La fel se întâmplă și cu minerii. Ei erau declarați cu un stagiu de cotizare complet după 20 de ani de muncă. Numai că acum stagiul complet e de 25 de ani, așa că ei figurează acum cu stagiu incomplet.

Baciu: Pensiile rămân la fel, dar…

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat pentru Digi24 că pensiile acestor oameni vor rămâne la fel, numai că vor fi săriți la indexare: „Nu li se mai indexează pentru că au un cuantum mărit al pensiei. Alți pensionari care sunt sub ei trebuie să ajungă la acest cuantum, iar apoi vor crește toți la fel. Numărul de puncte contează. Nu a scăzut pensia. Omul primește aceeași pensie. Oamenii să primească cuantumul cel mai avantajos”.

În total, e vorba de 720.000 de oameni care practic vor avea pensiile înghețate, deci nu le vor fi indexate la început de an cu inflația.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)