Recalcularea pensiilor îi afectează și pe românii cu dizabilități grave: „Ne penalizați în mod sever și ne ignorați contribuțiile”

Recalcularea pensiilor îi afectează și pe românii cu dizabilități grave: „Ne penalizați în mod sever și ne ignorați contribuțiile”
Foto: Pixabay

Recalcularea afectează și pensiile pe care le primesc românii cu handicap grav și accentuat. Noua lege „anulează recunoașterea unui stagiu de cotizare redus pentru persoanele cu dizabilități”, explică Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Aceasta s-a adresa direct PSD-iștilor și PNL-iștilor: „Domnilor guvernanți, prin aceste modificări, ne reduceți semnificativ pensiile, ne penalizați în mod sever și ne ignorați contribuțiile”.

Cum sunt afectate pensiile românilor cu dizabilități

Noua lege a pensiilor elimină facilitatea stagiului redus și acordă o bonificație de 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat în condiții de handicap, informează Știrile Pro TV.

Cei care beneficiază de pensie acum, în urma recalculării, au un punctaj la jumătate față de pensia aflată în plată, ceea ce înseamnă că pensia lor va rămâne înghețată pentru o perioadă lungă de timp.

Asta deoarece pentru pensiile lor la recalculare nu se acordă noua bonificație care a eliminat vechiul sistem. Această bonificație se va aplica numai persoanelor care ies la pensie din acest moment.

Daniela Tontsch: Cei mai afectați sunt pensionarii care sunt la pensie de limită de vârstă

„Avem două categorii de pensionari, pensionarii la limită de vârstă cu dizabilități grave și accentuate și pensionarii de invaliditate.

Cei mai afectați sunt pensionarii care sunt la pensie de limită de vârstă pentru că ei au stagiul complet de cotizare, stagiu redus de cotizare conform legii. Aceste noi modificări legislative anulează recunoașterea unui stagiu de cotizare redus pentru persoanele cu dizabilități.

Iată că pensiile noastre, după modelul pe care vi l-am prezentat, îngheață la minus 50% din valoarea actuală. E adevărat că decidenții ne-au spus că pensiile rămân cele în plată, doar că ni se anulează un drept câștigat. Pensia noastră nu este un beneficiu, este un drept câștigat prin muncă zi de zi în condiții de handicap și mulți au lucrat înainte, când munca presupunea deplsarea zilnică la locul de muncă, nu de acasă, din confortul casei.

Toate aceste eforturi ale familiei si persoanei cu dizabilitate gravă și accentuată sunt anulate de acestă lege.

Cel puțin 10 -15 ani nu vor mai beneficia de nicio majorare a pensiei”, a explicat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, pentru Știrile Pro TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`