Reacția reprezentanților HoReCa după decizia Guvernului de a nu mai acorda tichete de vacanță în 2021

Reacția reprezentanților HoReCa după decizia Guvernului de a nu mai acorda tichete de vacanță în 2021
Foto: Pixabay

Domeniul HoReCa suferă cel mai mult, din cauza restricțiilor anti-COVID-19 impuse de Guvern. Printre noile măsuri ale executivului se numără și retragerea acordării voucherelor de vacanță pentru anul 2021. Reprezentanții domeniului ospitalității au reacționat pe marginea acestui subiect. Daniel Mischie, președintele organizaiei patronale HORA, a tras un nou semnal de alarmă, la începutul săptămânii în curs.

Chiar în timpul conferinței de presă a reprezentanților domeniului HORECA, Ludovin Orban a anunțat eliminarea voucherelor de vacanță, oferite angajaților la stat.

Dragoș Anastasiu a oferit prima reacție pe marginea acestui subiect, în cadrul evenimentului. În opinia sa, această inițiativă ar putea încheia activitatea multor firme din domeniul HoReCa.

„Sistemul voucherelor de vacanță e perfectibil. Se poate discuta în fel și chip. Fără doar și poate a fost un ajutor extraordinar pentru industrie (…) Înțelegem că resursele statului sunt limitate. Doar că noi, pentru ele am luptat și au fost discuții nesfârșite până când au fost repuse pe tapet pentru 2021.

Nu știu dacă cineva de aici a fost consultat. Am înțeles că domnul prim ministru le-a pus pe același plan cu sporurile”, a declarat Anastasiu.

Un sfert dintre firmele din HoReCa, în faliment

Un sfert dintre operatorii domeniului HoReCa sunt în faliment, a atenționat Daniel Mischie, iar numărul poate crește la o treime, dacă Guvernul nu va sprijini industria. Antreprenorii au solicitat de urgență acordarea ajutoarelor de stat.

„Pe data de 30 decembrie 2020, noul Guvern a aprobat această lege şi a fost publicată pe 31 decembrie în Monitorul Oficial, urmând ca în termen de 30 de zile să fie publicat ghidul, iar în termen de 60 de zile să putem aplica. Din păcate astăzi nu se întâmplă nimic şi se face o corecţie miercuri la această ordonanţă de Guvern.

Sperăm că miercuri va fi votată. (…) În situaţia în care statul nu va promulga imediat ajutorul pentru HoReCa, şi aici mă refer la două săptămâni sau o lună, de la un sfert din industrie închisă vom merge spre o treime. În această situaţie, Guvernul României, cei care astăzi sunt miniştri, sunt răspunzători pentru creşterea numărului de unităţi intrate în faliment de la un sfert la o treime din industrie”, a declarat Daniel Mischie în cadrul unei conferințe de presă.

Reprezentant HoReCa: „Statular trebui să ne despăgubească cu 20%, în medie”

De asemenea, liderul organizației patronale a subliniat faptul că Guvernul are obligația de a despăgubi sectorul de profil, din cauza restricțiilor impuse HoReCa.

„Am venit astăzi să vă spun că un sfert din locaţiile din turism sunt închise. De ce? Există două motive principale: primul dintre ele este lipsa fluxurilor financiare, iar a doua este lipsa predictibilităţii. Astăzi, 25% din locaţiile pentru turism sunt închise, pentru că nu sunt satisfăcute aceste două lucruri. (…)

Drept urmare, din discuţiile pe care le-am avut cu autorităţile centrale, indiferent din ce partid fac parte, am considerat că datorită faptului că am fost închişi sau restricţionaţi de la funcţionare, firesc ar fi să ne despăgubească.

În urma pierderilor pe care locaţiile din turism le au, am ajuns la concluzia că 10% este pierdere înregistrată de HoReCa din încasările de după perioada în care au fost închise. Asta înseamnă că statul, având în vedere că încasările au scăzut cu 50% în medie, ar trebui să ne despăgubească cu 20% în medie”, a menţionat Daniel Mischie.

Pierderea medie a unei unităţi HoReCa de anul trecut este de 120.000 de euro, au transmis oficialii din domeniu, care au cerut un program de despăgubiri și pentru anul 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`