Reacția Alinei Gorghiu, întrebată despre cazul fiului de judecătoare, condamnat pentru ucidere din culpă, dar pe punctul de a fi eliberat condiționat pentru că e băiat tânăr (VIDEO)

Publicat: 03 09. 2023, 20:08
Actualizat: 03 09. 2023, 21:34
Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei Elena Dafinescu de la Tribunalul Gorj. Sursa foto: gorjonline.ro

Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției, a fost întrebată de jurnalistul Dan Bucura, în emisiunea „Selectiv” difuzată pe B1 TV, despre cazul lui Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei Elena Dafinescu de la Tribunalul Gorj, față de care Judecătoria Craiova a dispus eliberarea condiționată după doar un an de închisoare, deși acesta primise patru ani și șase luni de detenție pentru ucidere din culpă.

Decizia Judecătoriei nu e definitivă și un nou verdict urmează să fie dat de Tribunalul Gorj, adică fix instanța unde lucrează mama condamnatului. Mai revoltătoare e motivarea dată de Judecătoria Craiova pentru decizia de eliberare condiționată a lui Mihai Dafinescu.

Condamnat pentru că a ucis un om, eliberat pentru că-i băiat tânăr

În motivarea deciziei de eliberare, Judecătoria Craiova notează că „petentul a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ, perioada de maximă înflorire, dar când înţelepciunea necesară pentru a lua hotărâri remarcabile în ceea ce priveşte viitorul, adeseori lipseşte, iar voinţa de afirmare şi putere generează convingerea că totul este accesibil”.

În plus, „petentul s-a aflat în detenție și arestat preventiv sau în arest la domiciliu şi pe durata a pandemiei, iar impactul emoţional generat de epidemia de COVID-19 a fost indubitabil mai mare pentru o persoană aflată într-o astfel de situaţie”.

Judecătoria Craiova a mai motivat decizia de eliberare prin faptul că Mihai Dafinescu e „o persoană fără antecedente penale”. Asta deși a mai fost acuzat în trecut de viol și pe numele lui există și 33 de amenzi rutiere.

Ce a spus ministrul Alina Gorghiu despre deciziile strâmbe din justiția română

Întrebată despre acest caz, Alina Gorghiu a răspuns: „Suntem oameni, avem o dimensiune subiectivă în interpretarea și aplicarea legii, dar dimensiunea obiectivă e mult, mult mai mare. În cazul de față trebuie să fac o singură precizare – nu pot să mă pronunț pe dosare sau hotărâri judecătorești – urmează cale de atac, nu e definitivă hotărârea instanței. Mereu există și un altfel de control atunci când sunt hotărâri, nu vorbesc de cazuri punctuale, dacă sunt nemulțumiri. Există cale de atac, poți să faci la CSM o adresare pe cauza respectivă, poate fi sesizată Inspecția Judiciară sau CEDO dacă s-au epuizat căile din justiția națională. Sunt mulți români care au apelat și au câștigat la CEDO”.

„Eu am speranța și convingerea că majoritatea își găsesc dreptatea în România. Ați menționat un caz punctual sunt și altele, unele revoltătoare. Vă pot spune că și eu am reclamat anumite soluții care mi s-au părut revoltătoare, deranjante, dar majoritatea soluțiilor sunt drepte și cred că cel mai periculos lucru în România încercată de multe crize acum și de neîncrederea publicului, e să încercăm să punem o imagine mediocră asupra instituțiilor la modul general. (…) În ultimii 20 de ani nu s-a făcut o analiză pe starea sistemului judiciar”, a mai afirmat ministrul Justiției.