Răzvan Cherecheș: Dacă datele inițiale se confirmă, tulpina sud-africană de coronavirus e de 5 ori mai infecțioasă decât Delta. Dacă are și potențialul de a evada imunologic, ajungem din nou în punctul 0

Răzvan Cherecheș: Dacă datele inițiale se confirmă, tulpina sud-africană de coronavirus e de 5 ori mai infecțioasă decât Delta. Dacă are și potențialul de a evada imunologic, ajungem din nou în punctul 0
Foto: Razvan Chereches / Facebook

Profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a declarat că, dacă primele date despre noua tulpină de coronavirus se confirmă, atunci aceasta este de cinci ori mai infecțioasă decât varianta Delta. Specialistul a mai afirmat că dacă se confirmă faptul că noua tulpină are capacitatea de a ocoli răspunsul imun, atunci practic „ajungem din nou în punctul 0”.

Noua tulpină de coronavirus, descoperită în Africa de Sud, a fost denumită „Omicron” de Organizația Mondială a Sănătății. Experții OMS au transmis că aceasta are „un număr mare de mutații, dintre care câteva sunt îngrijorătoare”.

Răzvan Cherecheș, despre noua variantă de coronavirus

„Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă – vedeți cu roșu

dacă datele inițiale se confirmă – noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta – creștere cu 500% mai mare
sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale …

dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0.

grafic realizat de @jburnmurdoch”, a scris Răzvan Cherecheș, pe Facebook.

Prima decizie la nivelul UE pentru a stopa răspândirea noi variante de coronavirus

Noua tulpină de SARS-CoV-2 a fost descoperită în Africa de Sud, dar a fost deja depistată și în Europa, în Belgia.

Vineri seară, președinția slovenă a Consiliului UE a anunțat că statele membre ale blocului comunitar au convenit să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa australă. Restricţiile ar viza Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.

„Această variantă ne-a surprins, are un mare salt ca evoluție și mult mai multe mutații decât ne-am fi așteptat”, a declarat Prof. Tulio de Oliveira, directorul Centrului sud-african de inovare și răspuns la epidemie.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că monitorizează atent situația.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card