Râul Someș a ajuns la cel mai mic nivel din istoria măsurătorilor, cu 112 cm sub media multianuală normală din această perioadă
Seceta extremă se resimte de la o zi la alta în județul Satu Mare, unde râul Someș a depășit cel mai mic nivel din istoria măsurătorilor, informează Presa SM.
Secetă extremă în România
Someşul era la cota -112 centimetri, vineri, mult sub media multianuală normală din această perioadă, cu un debit de 21,2 metri cubi/secundă.
Pentru sâmbătă se prognozează o scădere la -118 centimetri, iar debitul va ajunge la doar 16,6 metri cubi pe secundă, un record negativ absolut.
S-a depășit astfel cel mai mic nivel înregistrat până în prezent, respectiv în octombrie 2019: -108 centimetri.
Reprezentanții Apaserv au făcut un apel către populație să folosească apa doar pentru treburile casnice și să nu o folosească pentru a-și umple piscinele sau pentru a uda culturile agricole.
Ministrul Mediului, recomandări privind rezerva de apă
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat într-o intervenție în emisiunea Actualitatea moderată de Tudor Mușat că rezervele de apă sunt în scădere, prin urmare trebuie luate o serie de măsuri de prevenție:
„Rezervele sunt în scădere nu pot spune acum că ar fi în pericol, dar trebuie să avem mare grijă de apa potabilă, este primul avertisment, primul semnal de alarmă pe care l-am tras acum două săptămâni când au apărut primele localități cu restricții în privința consumului de apă.
Am spus că vine o perioadă cu temperaturi mai scăzute, cu puțin de precipitații, după care vin două săptămâni de caniculă.
Suntem în acest scenariu care poate să afecteze rezervele de apă, trebuie să avem mare grijă de ele, rațional, doar pentru consumul casnic, fără spălări de mașină în curte, fără piscine umplute, fără udarea legumelor din curte. Trebuie să avem grijă și de consătenii noștri, apa potabilă trebuie să ajungă pentru toți. Sunt măsurile de prevenție pe care le luăm”.