Interesul tinerilor de a urma programe de masterat este tot mai scăzut. Unii renunță pentru că vor să se angajeze mai repede, iar alții cred că masterul nu le-ar aduce cunoștințe în plus față de ce au învățat la programul de licență.
Specialiștii în resurse umane susțin că masteratul le poate aduce tinerilor un salariu mai mare dacă la final au competențe în plus.
Marian este student în anul II la Publicitate, în Cluj-Napoca. Vrea să meargă la master, dar și să se angajeze și nu știe dacă va avea timp pentru amândouă: „Deocamdată sunt indecis pentru că e presiunea cu timpul și dorința de a-ți găsi un loc de muncă mai rapid”.
Alții, în schimb, cred că masteratul nu le va aduce cunoștințe noi. „Există profesori care impun neapărat să ai prezențe, că altfel nu te trec. Și faptul că nu sunt informații actualizate, ceea ce se cere pe piața muncii”, a spus o studentă, pentru Știrile Pro TV.
Potrivit Platformei Naționale de Colectare a Datelor Statistice pentru Învățământul Superior, interesul tinerilor pentru programele de master a scăzut în ultimii cinci ani. Iar rata abandonului depășește 40%. În cazul doctoratelor, abandonul ajunge la 70%.
Specialiștii în resurse umane spun că masterul poate însemna un salariu mai mare. Asta dacă la final tinerii au competențe noi.
„Îi ajută să aprofundeze, să se specializeze pe un domeniu mai concret. Cred că trebuie să fie în echilibru. Să urmeze și studiile de master și, în paralel, să lucreze. Trebuie să fie atenți la cât de practice și aprofundate sunt aceste programe de master”, a explicat Magnoliu Stan, specialist în resurse umane.