Răsturnare de situație în dosarul Alinei Bica: Judecătorii au decis să schimbe încadrarea juridică din luare de mită în favorizarea infractorului (VIDEO)

Răsturnare de situație în dosarul Alinei Bica: Judecătorii au decis să schimbe încadrarea juridică din luare de mită în favorizarea infractorului (VIDEO)

Vești bune pentru fosta șefa DIICOT, Alina Bica! Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să amâne pronunțarea decizilor și să schimbe încadrarea juridică pentru care au fost trimiși în judecată Alina Bica și fostul şef al ANAF, Şerban Pop într-un dosar de corupţie în legătură cu clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Astfel, Alina Bica a scăpat de acuzațiile de luare de mită pentru care a făcut și arest preventiv și va fi acum judecată pentru favorizarea infractorului, faptă prevăzută cu pedeapse mai mici.

Răsturnare de situație în dosarul Alinei Bica: Judecătorii au decis să schimbe încadrarea juridică din luare de mită în favorizarea infractorului

#DIRECT_ONE_7cqzmq#

”Repune cauza pe rol în vederea punerii în discuţie a schimbării de încadrare juridică, astfel:

– pentru inculpatul Simu Horia din infracţiunea de dare de mită prevăzută de art.290 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000 în infracţiunea de cumpărarea de influenţă prevăzută de art.292 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000;

– pentru inculpatul Pop Şerban din complicitate la infracţiunea de dare de mită prevăzută de art.48 alin.1 raportat la art.290 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000 în infracţiunea de trafic de influenţă prevăzută de art.291 alin.1 raportat la art.6 din Legea nr.78/2000;

– pentru inculpata Bica Alina Mihaela din infracţiunea de luare de mită prevăzută de art. 289 Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 7 lit.b din Legea 78/2000 şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art.52 alin.3 raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplicarea dispoziţiilor art.38 alin.1 Cod penal în infracţiunea de favorizarea făptuitorului prevăzută de art.269 alin.1 Cod penal.

Fixează termen la data de 18.01.2017, ora 15,00 Sala Secţiei Unite pentru când se citează inculpaţii şi se încunoștințează apărătorii aleşi şi cei desemnaţi din oficiu.”, au transmis magistrații în minuta ședinței.

La termenul de pe 19 decembrie, procurorii anticorupţie au cerut închisoare cu executare atât pentru fosta şefă a DIICOT cât şi pentru Horia Simu şi Şerban Pop.

Dosarul a fost trimis în judecată în septembrie 2015 și potrivit rechizitoriului în 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

"La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus", au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu şi a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluţie de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri procurorul de caz a dispus o soluţie de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acţionat fără vinovăţie.

Alina Bica este judecată şi în alte cauze, având o condamnare în primă instanţă de patru ani de închisoare pentru favorizarea faptuitorului în dosarul în care este judecată alături de Adriean Videan. Fostul ministru al Economiei a fost achitat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Cine este soția lui Călin Georgescu, Cristela Georgescu. Ce profesie are posibila viitoare prima doamnă a României
12:12 - Kremlinul spune că nu știe cine este Călin Georgescu. Moscova nu a auzit prea multe despre opinia lui
12:03 - General român, după victoria lui Călin Georgescu: Avem nevoie de o resetare a partidelor politice, a media, a instituțiilor statului. Duminică vom vota fie pentru pro-euroatlantism, fie pentru anti-euroatlantism (VIDEO)
11:56 - Surse: Ciolacu a anunțat mai mulți lideri PSD că demisionează de la șefia partidului
11:46 - Orban: Votul la prezidențiale a fost un vot împotriva Sistemului / Georgescu nu are nicio legătură cu democrația, au câștigat mesajele care incită la ură / Rusia înseamnă sărăcie, autocrație, lipsă de respect față de viața omului (VIDEO)
11:42 - Cristina Prună, după primul tur al prezidențialelor: E nevoie de o guvernare de dreapta, în jurul USR (VIDEO)
11:39 - Lucian Romașcanu: „Trăim sfârșitul istoriei, așa cum o știam și cum ne-o imaginam pentru noi și pentru copiii noștri”
11:35 - Moldovenii cu cetățenie română au votat cu Elena Lasconi. Călin Georgescu nu a primit niciun vot peste Prut
11:19 - Gigi Becali avea informații despre Călin Georgescu de o lună de zile: „A venit o dată la mine la palat, dar nu-l știam mai bine”
11:15 - Cristian Bușoi: Probabil că se va reuni biroul politic național și în mod colegial, ca o echipă, vom lua o decizie. PNL trebuie să meargă înainte și va fi bine (VIDEO)