Răstignirea democraţiei: Puterea încetează să mai fie emanaţie a poporului, ci apanajul unui grup care, din când în când, cheamă poporul la urne

Răstignirea democraţiei: Puterea încetează să mai fie emanaţie a poporului, ci apanajul unui grup care, din când în când, cheamă poporul la urne
Foto: Adevarul

Politicienii români par să dețină secretul dobândirii, cu o rapiditate maximă, a grijii pentru interesele proprii. Aleșii, odată cocoțați în Palatul Parlamentului, privesc cetățanul de rând ca pe o povară.

Jurnalistul Eugen Tănăsescu afirmă, într-un editoial pentru Adevărul, că oamenii politici se interesează de ce se întâmplă în țară doar până la alegeri: “Dobândesc subit grija de propriile interese clientelare, iar cetăţeanul devine o povară. Politicienii dobândesc mai mult grija de a controla cetăţeanul decât consultarea lui. Dacă până la alegeri, cetăţeanul era bun de strâns în braţe, după alegeri doar buzunarul lui mai e bun de strâns”.

În acest fel, încet-încet, puterea încetează să mai fie emanaţie a poporului, ci apanajul unui grup.

“Unui grup elitist, de tip aristocratic, care, din când în când cheamă poporul la urne doar pentru a-şi conserva prerogativele, eventual mimând “schimbarea”, dar doar a propriilor membri, ei între ei. Dacă privim mai larg, vedem că multe din deciziile luate prin Parlamentele democraţiei sunt, practic, nişte „alinieri” faţă de politici care nu mai sunt decise de popor ci de elita aristocraţiei actuale, în numele unor interese “macro” dar nereprezentative. Astfel apar şi teorii ale conspiraţiei, efect firesc al lipsei de comunicare autentică între clasa aristocratică şi cetăţeni”, susține jurnalistul.

” Rămân însă optimist. Aşa cum la capătul Răstignirii se găseşte Învierea, tot aşa, la capătul dictaturii se află libertatea”, conchide Tănăsescu.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`