Raportul FINAL al Comisiei de la Veneția pe Codul penal și Codul de procedură penală (Vezi documentul integral)
Comisia de la Veneția a publicat, luni, pe site-ul instituției forma finală a raportului privind modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală.
Specialiștii internaționali recomandă, la Codul de procedură penală, să se reevalueze modificarea per total a acestei legi, pentru a se asigura că reforma nu va avea un impact negativ, scrie Hotnews.
CITEȘTE AICI Codul penal și Codul de procedură penală
De asemenea, în raport, tot la Codul de procedură penală, se cere să se modifice ‘substanțial regulile privind comunicarea legate de anchete în curs (art. 4); începerea urmăririi penale (art. 305); limitarea probelor și imposibilitatea folosirii unor anumite tipuri de probe (articolele 139, 143, 153 și 168); dreptul de a fi informat și de a participa la toate acțiunile procurorilor (art. 83 și 92).’ Totodată, Guvernului de la București i se recomandă “să reconsidere dispozițiile finale și tranzitorii.”
La Codul penal, Comisia de Veneția recomandă “să modifice prevederile privind infracțiunile de corupție, în special mita (art. 290) – opinia subliniază că amendamentul ar descuraja pe cei care au dat mită să coopereze cu procurorii, traficul de influență și cumpărarea de influență (art. 291 și 292), delapidarea (295)și abuzul în serviciu (art. 297);”
– Să modifice unele prevederi cu un impact mai general, precum prescripția faptelor (art. 154-155) – potrivit opiniei, există riscul ridicat ca unele cauze complexe să fie prescrise înainte ca procesul să se încheie, mărturia mincinoasă (art. 273) și compromiterea intereselor justiției (art. 277);
– Să amendeze propunerile vizând confiscarea extinsă (art. 112^1) și definiția funcționarului public (art. 175), pedepsele accesorii (art 65) pentru a le aduce în linie cu obligațiile internaționale ale țării.