Ministerul Sănătății a publicat raportul care conține măsurile luate în cele trei luni de când conducerea instituției a fost preluată de Vlad Voiculescu. În documentul, care i-a fost prezentat premierului în ședința de Guvern de joi, sunt menționate măsuri precum asigurareatestelor rapide anti-COVID-19, creșterea numărului de paturi de terapie intensivă, dotarea spitalelorcu echipamente și aparatură medicală sau introducerea focarelor în calculul ratei de incidență. Vlad Voiculescu a trecut la capitolul realizări și tipărirea unor plicuri poștale cu mesajul “Om cu om, oprim pandemia”, întocmirea unei broșuri despre vaccinare sau creșterea numărului de urmăritori, comentarii și share-uri pe pagina de Facebook a Ministerului.
Raportul complet al Ministerului Sănătății poate fi consultat AICI
Unul dintre punctele cuprinse în raportul Ministerului Sănătății se referă la creșterea capacității de testate. Sunt menționate aici introducerea testelor antigen rapide în diagnosticarea pacienților, introducerea testelor antigen rapide în farmacii, Asigurarea continuității testării RT-PCR și crearea cadrului legal și bugetar pentru realizarea screeningului și secvențierii în vederea identificării variantelor SARS-COV-2 circulante pe teritoriul României (10 centre regionale care asigură RT-PCR specific de variantă – implementat).
La capitolul care se referă la adaptarea indicatorilor epidemiologici este amintită introducerea focarelor în calculul incidenței, schimbarea metodei de calcul a ratei incidenței la 14 zile, precum și unificarea machetelor de raportare.
În ceea ce privește adaptarea structurii sanitare la evoluția pandemiei, în cele trei luni de la preluarea mandatului de ministru de către Vlad Voiculescu, reprezentanții instituției menționează:
„- Creștem cu aproximativ 200 numărul de paturi ATI și paturile de terapie acută cu aproximativ 350, necesare pentru tratamentul pacienților cu forme severe dar care nu necesită intubație și ventilație mecanică. Acest lucru se realizează prin includerea unor spitale care până acum au îngrijit doar pacienți non-covid și care au dotări corespunzătoare.
-Acordăm asistență spitalicească de cât mai bună calitate pacienților cu COVID-19, optimizând utilizarea resurselor disponibile, în colaborare cu Societățile Medicale (medici de familie, Societatea Română de ATI, Medicina de Urgență, Pneumologie)
-Fluxuri pentru pacienți COVID-19 separate de cele pentru pacienți non-COVID pentru acces în cel mai scurt timp la diagnostic, investigații și tratament, prin aplicarea triajului epidemiologic și clinic pe baza unui algoritm clar”.
În același document se mai precizează faptul că pacienții cu urgențe medicale diagnosticați COVID-19 nu vor mai fi transferați în spitale COVID-19 ci vor primi rapid asistența medicală necesară în spitalul de urgență inițial, mama depistată pozitiv va rămâne în același salon cu nounăscutul în maternitate și se stabilesc secțiile de psihiatrie unde pot fi îngrijiți pacienții cu COVID-19.
Raportul ministrului Sănătății face referire și la dotările privind combaterea pandemiei de coronavirus, context în care se vorbește despre: dotarea cu echipamente și aparatură medicală a 19 spitale COVID-19 și suport COVID-19, în valoare de 26.082.544 euro; 50 de milioane de euro pentru creșterea siguranței pacienților în spital; faza I de dotare pentru secțiile ATI.
Ministrul Vlad Voiculescu a trecut la capitolul realizări și Campania “Om cu Om Oprim Pandemia”.
În acest context, în raportul de activitate se menționează crearea unei broșuri cu întrebări și răspunsuri despre vaccinare, combatarea a peste 40 de mituri și dezinformări prin postări pe social media, tipărirea unor plicuri poștale cu mesajul “Om cu om, oprim pandemia”, în colaborare cu Poșta Română.
Tot aici este prezentat și impactul pe Facebook al mesajelor transmise:
Raportul de activitate al ministrului Vlad Voiculescu, la trei luni de mandat: Mai mulți urmăritori pe Facebook, broșură cu întrebări și răspunsuri despre vaccinare și schimbarea calculului incidenței pentru 14 zile, printre realizări