Raport CE pe justiție: DNA și ANI au făcut progrese, dar este necesară aplicarea unei strategii naţionale anticorupţie

Raport CE pe justiție: DNA și ANI au făcut progrese, dar este necesară aplicarea unei strategii naţionale anticorupţie
Foto: euranet.eu

Raportul MCV pentru România și Bulgaria prezentat miercuri de purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, subliniază o serie de progrese făcute în ultimul timp de România, dar și sectoarele unde mai sunt necesare măsuri. În același timp, Gray a precizat că raportul respective este doar o evaluare tehnică, nu una politică.

”Notăm accelerarea de către ICCJ a condamnărilor în cazurile de corupţie la nivel înalt”, a spus Mark Gray, citat de Mediafax, adăugând că raportul notează totodată ca element pozitiv intrarea în vigoare a noului Cod Civil.

S-au înregistrat „progrese în combaterea corupţiei odată cu adoptarea unei legislaţii corespunzătoare privind confiscarea”. De asemenea, DNA şi ANI au făcut progrese, a mai arătat Mark Gray.

În ce privește schimbările necesare acestea vizează echilibrarea resurselor între instanţe și o strategie națională anticorupție.

„Trebuie să se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor între instanţe pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală”, a spus Gray, adăugând că „este necesară aplicarea unei strategii naţionale anticorupţie.”

Documentul a adus unele critici privind procedura de numire de către Consiliul Superior al Magistraturii a unor judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vara anului 2011

„Numirile făcute în luna august în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost criticate pentru lipsa de transparenţă şi obiectivitate. Cu toate acestea, România a adoptat o nouă lege în luna decembrie 2011, care a fost reintrodusă de Guvern pentru a reforma practica numirilor în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, notează raportul.

La finalul prezentării raportului, concluzia purtătorului de cuvânt al CE a fost că atât România cât și Bulgaria au șanse de aderare al spațiul Schengen.

„Ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare aderării la spaţiul Schengen”, a spus Gray.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)