Raport al Comisiei Europene, privind calitatea vieții: Peste 90% din cetățenii Clujului şi peste 80% dintre bucureşteni se declară mulţumiţi de oraşul lor

Publicat: 14 10. 2020, 12:47

Comisia Europeană a publicat un raport privind calitatea vieţii în oraşele europene.

Potrivit datelor colectate, 95% dintre clujeni şi 82% dintre bucureşteni se declară mulţumiţi de oraşul în care trăiesc.

Raport al Comisiei Europene, privind calitatea vieții

În ceea ce privește situația României, 95% dintre clujeni si 82% dintre bucureşteni au precizat că sunt mulţumiţi de oraşul lor, comparativ cu media europeană de 89%.

Concret, anul trecut, 9 din 10 persoane s-au declarat satisfăcute de viaţa în oraşul lor.

Documentul a fost publicat în cadrul celei de a 18-a Săptămâni europene a regiunilor și orașelor

Orașele adăpostesc aproximativ 40% din populația UE. Acestea se află în prima linie a unora dintre cele mai acute provocări cu care se confruntă Europa.

Infectările cu coronavirus, de exemplu, au ajuns mai întâi în orașele mai mari și mai conectate din Europa, precum Milano și Madrid, înainte de a se răspândi în centrele mai mici și în regiunile predominant rurale.

Prin urmare, este extrem de important să fim conștienți de nevoile persoanelor care trăiesc în orașe, nevoi care să ne orienteze în procesul de elaborare a politicilor”, a declarat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, citată în comunicat.

În majoritatea orașelor din Europa de Est, conform sondajului, majoritatea consideră că li s-a îmbunătățit calitatea vieții în ultimii cinci ani.

Sondajul reunește experiențele și opiniile locuitorilor orașelor din întreaga Europă.

Oamenii care locuiesc într-un oraș mare sunt mai mulțumiți de mijloacele de transport în comun, dar cei care trăiesc în orașele mai mici se simt mai în siguranță când merg singuri noaptea.

Majoritatea oamenilor consideră că orașul lor este un loc bun pentru minorități, dar în unele orașe mai puțin de jumătate din locuitori cred că acesta este cazul. Pentru prima dată, sondajul include întrebări despre calitatea administrației orașului. De exemplu, jumătate din locuitorii orașului consideră că există corupție în administrația orașului lor, dar în cele mai proaste orașe, patru din cinci cred că acesta este cazul, comparativ cu doar unul din cinci în cele mai bune orașe.

Raportul Comisiei Europenea fost întocmit pe baza rezultatelor a 58.100 interviuri, realizate în 83 de oraşe europene.