Raluca Turcan trimite Corpul de control la Bojdeuca lui Creangă, după ce monumentul a fost reabilitat

Raluca Turcan trimite Corpul de control la Bojdeuca lui Creangă, după ce monumentul a fost reabilitat
Foto: Facebook

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a cerut verificarea legalității emiterii avizului pentru intervenția asupra monumentului „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”. Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate pentru evaluarea calității intervenției asupra casei memorială a scriitorului, reabilitată de Consiliul Județean Iași, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Culturii.

Raluca Turcan trimite Corpul de control la Bojdeuca lui Creangă

Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat că lucrările de reabilitare la Bojdeuca lui Ion Creangă, primul muzeu literar din România, s-au încheiat și casa scriitorului va fi redeschisă în decembrie. Cu toate acestea, anunțul a stârnit nemulțumiri printre oameni, care consideră că Bojdeuca este de nerecunoscut, scrie Digi24.ro.

„Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, articolul 23, alin (1), intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii. De asemenea, în conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, pentru monumentele clasate în grupa B atribuțiile de avizare în cazul monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă” sunt ale serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii – Direcția Județeană de Cultură Iași – prin Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr 5. DJC Iași care are, de asemenea, responsabilitatea urmăririi lucrărilor în conformitate cu avizele emise”, transmite ministerul Culturii.

Ultimele lucrări de renovare asupra monumentului istoric au fost realizate în 1984

Consiliul Județean Iași a organizat o licitație în 2019 pentru contractul de proiectare și asistență tehnică privind reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” în cadrul proiectului „Călător pe Meridiane Culturale”. Scopul proiectului era accesarea fondurilor europene din Programul Operațional Comun România – Republica Moldova, axat pe promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric. Restaurarea Muzeului „Ion Creangă” viza valorificarea casei scriitorului Ion Creangă prin lucrări de restaurare, amenajare și dotare a clădirilor și curții interioare. Ultimele intervenții majore au avut loc în 1984, iar ansamblul muzeal a fost inaugurat în 1989.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`