Raluca Turcan: Spitalele trebuie să reziste şi să facă faţă tuturor pacienţilor, şi celor infectaţi, şi celor neinfectaţi. Suntem în plin proces de întărire a capacităţii sistemului medical

Publicat: 11 11. 2020, 16:11
Foto: gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a vorbit, miercuri, despre întărirea capacității sistemului medical din România de a lupta cu pandemia de coronavirus, ocazie cu care a precizat că spitalele ”trebuie să reziste şi să facă faţă tuturor pacienţilor, şi celor infectaţi, şi celor neinfectaţi”.

Raluca Turcan, precizări despre întărirea capacității sistemului medical în lupta cu COVID-19

Întrebată, în cadrul unei conferințe de presă de la Constanța, dacă autoritățile iau în calcul, de exemplu, suplimentarea numărului de ambulanțe, având în vedere că, în unele zone ale țării, acestea nu mai fac față afluxului mare de pacienți, Raluca Turcan a vorbit despre trei direcții avute în vedere: „Suntem într-un plin proces de întărire a capacităţii sistemului medical şi acest efort al nostru pleacă pe mai multe direcţii. O direcţie extrem de importantă este de suplimentare a numărului de paturi, fie pentru pacienţii cu afecţiuni uşoare şi medii, fie pentru cei care se află la Terapie Intensivă şi vedeţi că numărul paturilor pe secţii şi la ATI a crescut foarte mult în ultimele zile şi va creşte în continuare”.

Turcan: Spitalele din România trebuie să reziste şi să facă faţă tuturor pacienţilor

Viceprim-ministrul a menționat, în acest context, și teste rapide de depistare a infecției cu coronavirus, achiziționate pentru a fi folosite în unitățile de primiri urgențe.

„A doua direcţie este aceea de a scădea presiunea pe serviciile de primiri-urgenţe şi am achiziţionat deja trei milioane de teste rapide cu antigen care vor fi folosite pe pacienţii simptomatici, astfel încât să scadă presiunea pe aceste secţii, şi am dezvoltat un parteneriat cu medicii de familie să îi supravegheze la domiciliu pe pacienţii asimptomatici, inclusiv prin finanţarea fiecărui caz supravegheat cu 105 lei pe fiecare persoană. (…)

A treia direcţie este aceea de dotare şi aici am vorbit de dotarea cu aparatură medicală, am semnat de asemenea un proiect pe fonduri europene pentru achiziţia de ambulanţe şi cred că este în valoare de 600 de milioane de euro acest proiect pentru achiziţionarea de ambulanţe şi se adaugă evident şi achiziţionarea de staţii de oxigen, de monitoare, de ventilatoare, de injectomate, tocmai pentru că locurile pe care le suplimentăm la Terapie Intensivă şi pe secţii să fie dotate astfel încât intervenim rapid pentru pacienţii care se infectează cu noul coronavirus, cât şi pentru pacienţii care au alte afecţiuni. Spitalele din România trebuie să reziste şi să facă faţă tuturor pacienţilor, şi celor infectaţi, şi celor neinfectaţi”, a mai spus Raluca Turcan, potrivit News.ro.

Klaus Iohannis, despre suplimentarea locurilor la ATI pentru pacienții cu coronavirus

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit, în conferința de presă de marți, despre suplimentarea locurilor de la ATI destinate pacienților cu COVID-19, precizând că ”de la săptămână la săptămână numărul paturilor de la terapie intensivă a crescut în România și va crește în continuare”.

”Este, însă, o cursă complicată, fiindcă aceste locuri se creează destul de greu și pandemia se răspândește destul de repede”, a adăugat Iohannis, precizând că de aceea este foarte important ca toată lumea să respecte regulile de protecție sanitară pentru a nu pune o presiune din ce în ce mai mare pe sistemul sanitar.