Raluca Turcan: Nu cred că blocarea temporară a activităților economice poate să fie o soluție ca să scăpăm de pandemie. Mai bine mergem cu politica publică a pașilor mici (VIDEO)

Raluca Turcan: Nu cred că blocarea temporară a activităților economice poate să fie o soluție ca să scăpăm de pandemie. Mai bine mergem cu politica publică a pașilor mici (VIDEO)
Foto: gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan nu susține ideea unei blocări totale a activităților în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus. Prezentă miercuri seară în cadrul emisiunii „Talk B1”, Turcan a spus că, în baza discuțiilor cu specialiștii, guvernanții consideră că mai bună este soluția ajustăriicreșterii numărului cazurilor de COVID-19 după metoda ”pașilor mici”.

Raluca Turcan:Decât să blochezi activitatea economică, mai bine mergem cu politica publică a pașilor mici

”Pot să existe și alte școli de gândire care consideră că blocarea temporară a activităților economice poate să fie o soluție și uite așa scăpăm de pandemie. Eu nu cred, colegii mei nu cred și specialiștii cu care noi ne consultăm nu consideră lucrul acesta. Decât să blochezi activitatea economică, văzând pe propria piele ce consecințe are o carantinare puternică a țării, mai bine mergem cu politica publică a pașilor mici, astfel încât să ajustăm creșterea numărului de cazuri la capacitatea sistemului sanitar”, a spus vicepremierul.

Raluca Turcan:Atât timp cât clamăm descentralizarea, mi se pare corect să responsabilizăm instituțiile locale

Întrebată dacă nu ar putea exista confuzie în rândul românilor dacă în unele orașe se vor închide activitățile iar în altele nu deși rata infectărilor este aceeași, asta pentru că deciziile sunt lăsate în puterea autorităților locale, Raluca Turcan a răspuns: „Acesta este punctul în care ne aflăm, ca țară și ca mapamond. Atât timp cât clamăm descentralizarea, mi se pare corect să responsabilizăm instituțiile locale și sunt foarte multe județe unde autoritățile locale s-au mobilizat exemplar, au făcut parteneriat cu societatea civilă, cu mediul privat și au sprijinit oamenii într-un mod extrem de eficient.Așadar, dacă noi țipăm despre descentralizare și alocare de resurse, atunci când este greu haideți să ne luăm cu toții responsabilitatea”.

Totodată, Raluca Turcan a precizat că membrii Guvernului care fac parte din COmitetul național pentru Situații de Urgență comunică în permanență cu autoritățile locale pentru a se asigura că deciziile luate sunt ”juste, nu improvizate”.

”Noi, ca Guvern, ne asumăm. Atunci când se vorbește de carantinare, da, este nevoie de avizul Institutului Național de Sănătate Publică. (…) Ca să ajungi la carantinarea unei localități, trebuie să ai o evoluție constantă, trebuie să fi luat niște pași anteriori astfel încât să te asiguri că aceea este soluția maximă. Acolo intervenim cu avizul INSP, în rest, facem parteneriat. Toți colegii mei, în frunte cu prim-ministrul, care sunt în Comitetul Național pentru Situații de Urgență comunică zilnic cu Prefecturile, cu DSP-urile, cu celelalte instituții din subordinea Guvernului, astfel încât deciziile să fie juste, nu improvizate și dacă unii nu știu, fie îi schimbăm, fie îi învățăm, pentru că așa trebuie să ne adaptăm în această perioadă”, a mai spus Raluca Turcan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`