Raluca Turcan, despre sistemul de pensii: În câțiva ani vom ajunge să plătim pensiile doar din contributivitate. Avem şi zone unde sunt 10 angajaţi la 16 pensionari

Raluca Turcan, despre sistemul de pensii: În câțiva ani vom ajunge să plătim pensiile doar din contributivitate. Avem şi zone unde sunt 10 angajaţi la 16 pensionari
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că, deocamdată, nu vede o soluție pentru ca sistemul de pensii din România să fie susținuut doar prin contributivitate. Țara noastră are o populație activă în scădere, iar statul acordă subvenții de 17 miliarde de lei pentru plata pensiilor. În acest moment, în România sunt 10 angajaţi la 9 pensionari, însă în unele zone ale țării raportul este și de 10 angajaţi la 16 pensionari, spune Raluca Turcan.

Raluca Turcan: Populaţia activă este în scădere şi avem un număr mare de pensionari care trebuie sprijiniţi

„România are o problemă sistemică în situaţia în care ne ducem în cap cu natalitatea, populaţia activă este în scădere şi avem un număr mare de pensionari care trebuie sprijiniţi şi trebuie să aibă o pensie decentă”, a spus ministrul Muncii, la Digi 24, adăugând că în cele două săptămâni de când a început evluarea dosarelor de pensii, au fost analizate aproximativ 200.000 de dosare dintr-un total de 5 milioane.

Raluca Turcan a mai declarat că nu crede că se poate ajunge la susținerea pensiilor doar din contributivitate mai devreme de câțiva ani.

„Luăm în calcul mai mulți factori de contributivitate în stabilirea pensiilor. În paralel avem un set de măsuri active care încurajează angajatorii, întărește piața forței de muncă, ne cresc contribuțiile la sistemul de sănătate și în felul acesta aducem venituri suplimentare la bugetul de pensii. (…)

Avem 17 miliarde de lei deficit, lucrul acesta nu poate fi restabilit mai devreme de câţiva ani de zile, acest deficit uriaş, şi depinde foarte mult cum ne mişcăm cu economia, dacă economia merge bine, dacă creăm locuri de muncă mai bine plătite cu contribuţii mai mari la bugetul de asigurărilor de sănătate şi de pensii. Atunci vom ajunge să plătim pensiile din contributivitate”, a mai precizat ministrul.

În acest context, ministrul a precizat că, în prezent, în România 10 angajați susțin 9 pensionari.

”Avem zone ale ţării unde avem 10 angajaţi la 4 pensionari pentru că economia este puternică şi asta înseamnă că avem de unde plăti, dar avem şi zone unde avem 10 angajaţi la 16 pensionari”, a mai spus Raluca Turcan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`