Raluca Turcan, despre recalcularea pensiilor: Avem astăzi, la finalul zilei, aproximativ 98.900 de dosare de pensii deja evaluate (VIDEO)

Raluca Turcan, despre recalcularea pensiilor: Avem astăzi, la finalul zilei, aproximativ 98.900 de dosare de pensii deja evaluate (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, marți seară, în emisiunea ”Actualitatea”, cu Tudor Mușat, că 98.900 de dosare de pensii au fost deja evaluate, iar dacă se va menține acest ritm, în termen de doi ani ar putea fi îndeplinit angajamentul privind recalcularea pensiilor.

”Avem astăzi, la finalul zilei, aproximativ 98.900 de dosare de pensii deja evaluate și pregătite pentru ca în momentul în care decidem formula de reclaculare a pensiilor, să poată să fie recalculate imediat într-un sistem electronic. Am cerut ca eforturile să fie dozate, adică să se ia și dosare extrem de dificile – avem, în momentul de față, 250.000 de dosare de pensii de agricultori care sunt în format letric, adică dosar cu șină, acestea sunt mediu de dificile; avem, de asemenea, dosare cu foarte mulți indicatori pentru că au lucrat în diverse activități și ele trebuie introduse în funcție de fiecare tip de activitate pe care au depus-o; și dosare care se află în formate mai accesibile sistemului informatic pe care l-am creat.

Noi, într-o săptămână, avem 100.000 de dosare evaluate, într-o lună, cel mai probabil o să avem 400.000 de dosare, păstrând această cadență, am putea ca, într-un an, să avem 2,8 milioane și în doi ani, cu resursele actuale, să respectăm angajamentul de recalculare a pensiilor. Am spus aceste cifre pentru a înțelege că dacă acest demers era început în 2019, când a fost publicat în Monitorul Oficial articol de lege prin care exista obligativitatea demarării evaluării dosarelor de pensii, până acum am fi putut avea aproximativ 4 milioane de dosare cu, resursele actuale, gata evaluate”, a declarat Raluca Turcan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul a mai spus că intenția autorităților este accea de a angaja pe termen determinat persoane care să se implice în acest proces de evaluare și care ar urma să fie plătite din fonduri prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Am făcut un parteneriat cu Inspecția Muncii și am transferat de la Inspecțiile teritoriale de muncă, oameni la Casele de pensii, care să intre în procesul de evaluare. Oamenilor care calculează pensii, care sunt acum la impuneri, practic, li s-a dublat munca, pentru că ei calculează și dosarele care le intră în plată (…), și acestei munci i s-a adăugat această muncă de evaluare. Ca atare, pe fonduri europene, vrem să accesăm pe Planul Național de Redresare și Reziliență bani pentru îmbunătățirea echipamentelor, pentru softuri mult mai avansate și să încercăm să angajăm pentru o perioadă determinată oameni care să intre strict pe acest proces de evaluare”, a mai spus Raluca Turcan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`