Protestele angajaților continuă în mai mult penitenciare din ţară, joi. Raluca Prună, ministrul Justiției a fost invitată de angajații din Arad să petreacă o zi în locul lor.
Aceștia sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa de personal şi de orele suplimentare care nu sunt plătite sau compensate, conform Mediafax.
"I-am reproşat domnului director Marius Vulpe că nu a avut curajul să solicite deschiderea de credite bugetare pentru primirea salariului. Cei de la Minsiterul Justiţiei ne-au spus că dacă directorul general de la noi le solicită deschiderea de credit nu au ce face şi trebuie să aprobe, numai că domnul Vulpe nu vrea să îşi asume. Când a venit în sistem, prima dată, ca director general, a zis că îşi asumă, am crezut că avem un director, dar nu avem un director, sincer vă spun nu este un director pentru sistemul penitenciar, aşa că i-am solicitat demisia şi aşa o să solicităm de acum încolo în continuare", le-a spus celor prezenţi secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Adminsitraţia Naţională a Penitenciarelor din România, Radu Schiopu.
Acesta a anunţat că pe data de 19 octombrie va avea loc un miting de amploare în faţa Ministerului Justiţiei, iar dacă problemele nu vor fi rezolvate, protestele vor continua săptămână de săptămână în faţa ministerului.
Arădenilor li s-au alăturat şi reprezentanţi ai Penitenciarului Oradea, a precizat liderul de sindicat, Călin Ardelean. .
Oamenii sunt nemulţumiţi că sunt puşi să lucreze ore suplimentare fără să fie plătiţi corespunzător şi nu primesc nici salarii majorate.
"Principalele revendicări sunt legate de condiţiile de muncă, subdimensionarea schemei de personal şi nerespectarea ordonanţei de urgenţă 20 din 2016, care prevede echilibrarea salariilor. Echilibrarea salariilor din sistemul de ordine publică şi apărare naţional. Efectiv toţi, armată, jandarmi, poliţie, au primit salarii majorate. Noi, penitenciarele, am rămas pe dinafară, nu am primit salarii majorate", a declarat preşedintele sindicatului PROLEX din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade.
Sindicaliştii reclamă că au efectuat 30.000 de ore suplimenare doar în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, fără să fie compensate cu zile libere şi fără ca orele muncite să fie plătite.
"Suntem nevoiţi să facem multe ore suplimentare. Noi funcţionăm cu un număr, statele noastre pe care funcţionăm acum ar trebui să fim 529 angajaţi, iar noi în momentul de faţă avem 454, din care mai avem şi în concendii medicale, concendii paternale şi altele. În aceste condiţii, în momentul de faţă, Penitenciarul Arad avem undeva la 30.000 de ore suplimentare efectuate şi neacordate, nici neacordate şi nici plătite, ceea e foarte mult. Pe lângă asta, au fost foarte multe pensionări şi prea puţine angajări, deci nici nu avem şanse, speranţe, în viitor, ca să ne putem recupera orele, doar va creşte numărul orele suplimentare efectuate", a mai spus Adrian Salade.
Drept urmare, sindicaliştii din toată ţara refuză să mai muncească ore suplimentare începând cu data de 1 octombrie, ceea ce ar putea crea probleme în asigurarea pazei pe secţii în momentul în care se termină orele de muncă din contract.
Angajaţii din penitenciare spun că au o muncă grea, fiind ameninţaţi de deţinuţi, care uneori devin violenţi.
"Astea se întâmplă tot timpul, numai noi ştim cum rezolvăm situaţiile, cazurile, dar de asta suntem noi acolo, ca să facem faţă. Dar de asta suntem căliţi pentru situaţii de genul asta, ar trebui şi doamna Raluca Prună să vină pe o secţie de deţinere să stea o zi măcar acolo ca să vadă ce înseamnă munca de agent de penitenciare", a mai declarat preşedintele sindicatului PROLEX din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade.
Potrivit sindicaliştilor, la nivel naţional există, în acest moment, un deficit de aproximativ 8.000 de cadre.