Prof. Alexandru Rafila: ”După încheierea vacanței, procentajul zilnic al testelor pozitive va crește”

Prof. Alexandru Rafila: ”După încheierea vacanței, procentajul zilnic al testelor pozitive va crește”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul AlexandruRafila, reprezentant al Românieiîn Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a avertizat că odată cu încheierea sezonului vacanțelor ar trebui să ne așteptăm la o creștere a procentajului testelor pozitive.

Alexandru Rafila: După încheierea vacanței, procentajul zilnic al testelor pozitive va crește, pentru că se vor diminua testele la cerere

Expertul în sănătatesusține că pe măsură ce testele care se fac la solicitare dispar, practic vor rămâne doar testele pentru cei care se încadrează la definiția de caz.

„Atenție, dacă vom discuta despre o creștere de cazuri în perioada următoare, această creștere va fi dublată și de creșterea numărului de teste (pozitive), dar nu pentru că cineva crește sau scade numărul de teste artificial, ci pentru că ai mai multe persoane care se încadrează în definițiile furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică”, a declarat profesorul Alexandru Rafila într-o intervenție la Digi24.

În prezent, atât clinicile de stat, cât și cele private efectuează la cerereteste PCR pentru depistarea infecției cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

O bună parte din teste se fac pentru că sunt multe persoane care au nevoie de acesteapentru a merge în vacanță în străinătate, întrucât mare parte dintre țările membre ale Uniunii Europene (UE) și nu numai au impus restricții de călătorie pentru turiștii români, unele solicitând prezentarea unui test negativ nu mai vechi de 48 de ore.Asta ”nu înseamnă că după ce nu va mai exista această cerere, capacitatea de testare a României scade”, a precizat profesorul Rafila.

”Însă laboratoarele private de testare vor rămâne cu o capacitate neutilizată”, a mai spus expertul în sănătate.

Evoluția pandemiei

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns la 93.864 de infectări și 3.850 decese. În ultimele 24 de ore au fost depistate pozitiv încă 1.269 de persoane, iar 38 de pacienți COVID-19 au decedat. Alți 545 de oameni au fost reconfirmați în urma retestărilor. Sunt 7.237 de bolnavi COVID-19 internați în spitale, din care 476 se află în secțiile de Terapie Intensivă.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până acum, la nivel național, au fost prelucrate 1.923.620 de teste, din care 22.380 în ultima zi.Dintre acestea, 13.081 au fost în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.299 la cerere.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate în jurde 22.380 de teste.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie