Rafila, despre cazurile de infectare cu virusul West Nile în România. „Ne aflăm la debutul sezonului, maximul va fi probabil la sfârșitul lunii august”

Rafila, despre cazurile de infectare cu virusul West Nile în România. „Ne aflăm la debutul sezonului, maximul va fi probabil la sfârșitul lunii august”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre cazurile de infectare cu virusul West Nile din țara noastră. Acesta a declarat că în România nu este o situație atât de gravă, însă ar trebui luate măsuri pentru reducerea populațiilor de țânțari care transmit acest virus.

Rafila: „Deocamdată nu sunt probleme deosebite”

În cadrul emisiunii „În fața națiunii” de la Antena 3 CNN, Ralifa a vorbit despre virusul West Nile în România, potrivit antena3.ro. 

„Infecția produsă de acest virus West Nile apare sezonier, în fiecare an, în sezonul cald, când populația de țânțari este foarte numeroasă și infecția se transmite prin intermediul acestor țânțari. Deocamdată nu sunt probleme deosebite pentru că nu avem decât un singur caz confirmat în acest an, dar asta nu înseamnă că nu vor apărea cazuri noi. Ne aflăm la debutul sezonului, maximul va fi probabil la sfârșitul lunii august, iar combaterea sau reducerea riscurilor produse de această infecție, care la unele persoane este foarte ușoară, la altele poate să fie fatală, nu foarte multe, dar, totuși, mai ales la persoane cu diverse comorbidități, pot face infecții grave.

Autoritățile locale trebuie să ia măsuri pentru reducerea populațiilor de țânțari. Vă spun cazul particular al Bucureștiului. E foarte important să existe o corelare între Primăria Generală și primăriile din județul Ilfov, pentru că această acțiune de combatere a țânțarilor trebuie să se facă coordonat, pentru că, altfel, țânțari se mișcă din oraș în periferie. (…) Trebuie luate măsuri încât populația de țânțari să scadă.

În plus, și populația, mai ales în zonele rurale, poate să ia măsuri încât să combată rezistența unor reziduuri care acumulează lichide și unde se pot dezvolta țânțarii. Deci trebuie curățenie în gospodării și, bineînțeles, măsurile individuale de protecție”, a declarat ministrul.

În anii precedenți România se confrunta cu infecții numeroase

Rafila a afirmat că în prezent, România nu se confruntă cu probleme deosebite ca în anii precedenți, când sute de persoane se infectau cu acest virus.

„Deocamdată, lucrurile sunt sub control, pentru că sunt extrem de puține cazuri, dar combaterea țânțarilor este o măsură care stă în responsabilitatea autorităților locale”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă România s-ar putea confrunta și cu alte boli având în vedere creșterea temperaturilor, ministrul a afirmat că este o posibilitate.

„Este și această posibilitate. Nu este exclus, mai ales că se schimbă și tipul de țânțari care populează zona României. Există și țânțari care transmit și alte tipuri de boli, de exemplu febra galbenă, Dengue, febre hemoragice care pot să afecteze populația. Nu este cazul pentru moment, dar nu este exclus ca odată cu schimbările climatice să avem și diverse patologii care sunt prezente mai ales în țările din zona tropicală sau mediteraneană”, a spus Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`