Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre domeniul medicinei de urgență, sâmbătă, pe B1 TV, la „Fărădelege” cu Adriana Stoicescu, și susține că „foarte mulți” din Europa au sesizat acum „că este cu probleme foarte mari o astfel de abordare, de a avea business-uri care rulează sectorul de urgență și sectorul de intervenții la urgență”.
Întrebat la ce se referea când spunea că există aspecte care îi supără pe unii, șeful DSU a declarat: „Domeniul medicinei de urgență, din 2011 încoace, este controversat dintr-un simplu motiv, cu implicarea sau neimplicarea pe banii statului, că sectorul privat e activ, n-are nicio problemă, dar pe banii statului în competiție cu sectorul public, care normal că unii abia așteaptă acest lucru”.
„Chiar dacă vedem în Europa, la acest moment, lucrurile se întorc și roata s-a întors. Deci ce era la un moment la modă acum foarte mulți au sesizat că nu prea merge și că este cu probleme foarte mari o astfel de abordare, de a avea business-uri care rulează sectorul de urgență și sectorul de intervenții la urgență”, a adăugat Raed Arafat.
„Sunt foarte multe feedbackuri care ne vin de la colegii noștri și din alte țări, care clar se uită la sistemul de urgență ca o parte din sistemul de siguranță națională. Nici măcar nu este considerat ca o parte, să zicem, din prestările de servicii medicale. Este considerat parte din sectorul de siguranță. Este sistemul care intervine în caz de calamități. Este sistemul care intervine în caz de conflict. Este sistemul de pe primă linie când se întâmplă ceva foarte grav”, a continuat Raed Arafat.
„Normal, el este conectat foarte intens și foarte direct cu restul sectorului medical, nici nu poate să fie separat de el. Medicii sunt medici în final, dar partea organizatorică a acestui sistem diferă foarte mult de restul sectorului, care are secții, cabinete etc. Aici, pe sectorul de urgență, ai lucrurile contratimp. Când vorbim «contratimp», vorbim minute, vorbim secunde. Ai partea de flexibilitate, de creștere a capacității foarte rapid când ai un dezastru, să poți să răspunzi foarte rapid”, a mai spus oficialul.