CORONAVIRUS | Raed Arafat: ”Cel mai probabil vârful epidemiei va fi atins chiar în perioada 22 – 26 aprilie”
Raed Arafat, Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat faptul că, potrivit unor estimări, vârful epidemiei de COVID-19 pe teritoriul României ar putea fi atins în perioada 22-26 aprilie, însă aceste date pot suferi modificări, în funcție de mai mulți factori.
„Există o analiză care arată că cel mai probabil vârful epidemiei va fi atins chiar în perioada 22 – 26 aprilie, dar acest lucru poate să se schimbe şi poate să se ducă mai încolo, depinde de mai multe aspecte. La acest moment vârful este prevăzut către sfârşitul lunii aprilie, probabil începutul lunii mai”, a afirmat acesta într-o intervenţie la Antena 3.
La acest moment, dacă ne relaxăm prea devreme, riscăm să explodeze situația și să nu o putem controla”, a declarat Raed Arafat, care vede totuși o rază de speranță.
Totodată, Arafat mai spune că nu putem rămâne izolați pe viață și, dacă vom continua să respectăm regulile impuse de autorități, ne vom obișnui cu acest stil de viață, până la apariția unui vaccin și la eradicarea virusului.
„Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus”, spune Arafat, care a subliniat că nu este momentul încă pentru o relaxare a măsurilor impuse de starea de urgență, care a fost prelungită în România cu încă 30 de zile.
Ministrul Sănătății: ”Urmează două săptămâni grele”
Și Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a afirmat că România se va confrunta cu două săptămâni grele, sperând totuși ca numărul cazurilor să nu crească semnificativ. De asemenea, acesta a mai punctat că autoritățile se așteaptă la un vârf al numărului cazurilor deCOVID-19de aproximativ 10.000-12.000, în funcţie de evoluţia condițiilor din următoarele două săptămâni.
În ceea ce privește capacitatea de testare pentru depistarea virusuluiCOVID-19, Ministrul Sănătății a declarat că, în acest moment, se efectuează până la 4.000 de teste pe zi, în 55 de puncte. Cu toate acestea, numărul testelor depinde foarte mult de personalul din unitate.
„Clujul de exemplu face 1.000 de teste pe zi, dar sunt spitale judeţene care de-abia au achiziţionat echipamentul necesar, la care chiar dacă capacitatea este de 80 de teste pe zi, nu putem face mai mult de 40-50, având un personal care de-abia se instruieşte”, spune ministrul.
România se apropie de un platou al infecției
Premierul țării a declarat, într-o intervenție la B1TV, că se observă o tendință de apropiere de un platou, adică de un număr constant de cazuri noi, dar suntem departe de momentul în care să ne relaxăm, făcând apel la cetățeni să respecte în continuare condițiile de izolare.
Al doilea val de infectări cu COVID-19, în iarnă
Potrivit președintelui Societăţii Române de Microbiologie,Alexandru Rafila, se preconizează că primul vârf de îmbolnăviri deCOVID-19va avea loc în prima săptămână de după Paște, când se așteaptă un număr de cazuri de infectări cu noulcoronavirusde până la 14.000.
De asemenea, acesta preconizează că ne așteaptă un nou val de îmbolnăviri cu COVID-19 în noiembrie sau decembrie.
Până duminică, ora 13.00, în România erau confirmate în total 6.300 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate în Suceava (1.661), București (751), Hunedoara (303), Neamț (285), Timiș (284), Arad (249), Brașov (238), Mureș (217).
Epidemia de coronavirus a mai făcut, de asemenea, 8 victime în România. Bilanțul deceselor a ajuns la 314.
Suceava rămâne de departe cel mai mare focar de COVID-19 în România. De la debutul epidemiei, aici s-au înregistrat 1.661 de îmbolnăviri și 76 de decese.