Raed Arafat: „Valul doi va veni”/ „Trebuie să fim rezervați, să ne gândim că lucrurile pot să meargă și spre rău”

Raed Arafat: Valul doi va veni/ Trebuie să fim rezervați, să ne gândim că lucrurile pot să meargă și spre rău”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat că miercuri seara, într-o intervenție televizată, că deși în România mai există focare noi de COVID-19, măsurile de izolare și distanțare socială au fost luate la timp și au permis ca situația să rămână sub control. Asta în condițiile în care România, spre deosebire de alte state vecine a întâmpinat riscuri mult mai mari în ceea ce privește posibilitatea extinderii pandemiei de COVID-19.

“Știm bine că nu e totul bine. Ce știm însă este că s-au luat măsuri potrivite, la timpul potrivit, care ne-au ajutat să trecem printr-o situație care putea să fie mult mai rea, într-un mod mai ușor, mai suportabil. Aceste măsuri luate la momentul respectiv au fost bune. Vrând , nevrând măsurile luate ne-au permis să ținem sub control. Asta se va arăta în viitor.

Deja o spun și persoanele care fac analize, că România s-a menținut bine. Celelalte sate nici măcar nu au avut diaspora noastră care s-a întors, peste un milion, care a venit din punctele roșii. Deci noi puteam să avem o răspândire mult mai vastă în țară. Acete măsuri care s-au luat, da aveți dreptate, trebuie relaxare! Aceasta trebuie să începă pe data de 15, dar și ea trebuie să fie graduală”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Potrivit acestuia, valul al doilea al pandemieid e COVID-19 va veni în România și se va suprapune peste sezonul de gripă. În acest context el a precizat că autoritățile trebuie să fie rezervate și responsabile.

“Și atunci trebuie să se impună reguli. Dacă noi pierdem aceste unelte, războiul ar putea fi pierdut. Să nu uităm că valul 2 va veni. Va veni gripa sezonieră, care și ea e o problemă serioasă și lângă ea, va veni Covid-ul. Vom avea două probleme convergente. Ambele au aproape aceleași simptome, cu diferențe dar e greu să le diferențezi.

Noi trebuie să întărim uneltele noastre de a dura cu aceste probleme. Tot mapamondul se confruntă cu o situație cu care nu s-a mai confruntat până acum. Poate în 1918 când situația a fost chiar mai gravă. Cine vrea să riște să fie optimist? Poți fi optimist ca om simplu. Eu nu pot să fiu optimist ca persoană responsabilă pe domeniul situațiilor de urgență. Trebuie să fim rezervați, să ne gândim că lucrurile pot să meargă și spre rău”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Starea de urgență nu va fi prelungită în România

Declarațiile secretarului de stat Raed Arafat au loc, în contextul în care starea de urgență din România expiră în 14 mai, urmând să fie înlocuită începând cu 15 mai cu starea de alertă. Astfel, românii se vor putea deplasa în interiorul localităților fără a mai declara în prealabil unde se duc, lucru ce nu va fi valabil și pentru călătoriile interurbane, ce vor fi permise doar pentru motive justificate, precum, spre exemplu, cele profesionale.

Tot din 15 mai se vor redeschide și frizeriile, cabinetele stomatologice și muzeele. Chiar și așa, încă vor fi interzise grupurile mai mari de trei persoane, iar președintele Iohannis a precizat că autoritățile vor evalua constant situația, astfel că la fiecare două săptămâni, după caz, ar putea fi relaxate sau reinstituite o serie de restricții.

Ministrul de Interne, Marcel Vela anunță alte etpe de relaxare a restricțiilor

La rândul său, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat că sunt pregătite și alte etape de relaxare, însă ele vor fi aplicate treptat în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 după eliminarea restricțiilor:

“Există un plan de relaxare în mai multe etape care sunt inverse măsurilor luate în luna februarie și mai apoi în starea de urgență instituită în luna martie.

În 15 mai va urma o primă etapă de relaxare, după 14 zile când vor fi evaluate cazurile la nivelul întregii țări va urma o a doua etapă de relaxare în 15 iunie după ce vor fi din nou evaluate rezultatele primelor două relaxări vor fi aduse la cunoștința dumneavoastră și celelalte condiții pentru a reduce aceste restricții impuse cu un singur scop de aproteja sănătatea românilor.

Am dovedit că suntem responsabili, România având printre cele mai reduse cazuri la nivelul UE”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)