Raed Arafat: Spitalele COVID ajung încet, încet la capacitate maximă, așa că celelalte trebuie să înceapă să preia din cazuri (VIDEO)

Publicat: 16 10. 2020, 11:25
Foto: gov.ro

Raed Arafat a explicat de ce în toate spitalele trebuie create circuite speciale, astfel încât și acolo să fie tratați pacienții cu coronavirus care au simptome medii și severe. Acesta a precizat că va tot crește numărul bolnavilor, prin urmare spitalele COVID nu mai sunt suficiente, așa că trebuie să intervină și restul unităților medicale.

Raed Arafat insistă că e nevoie de pregătirea tuturor spitalelor pentru lupta cu epidemia de coronavirus

„Sunt spitale COVID în fiecare județ, dar s-ar putea ca, la un moment dat, să nu mai fie suficient, așa că va trebui să intrăm într-o altă etapă.

Deci spitalele COVID ajung încet, încet la capacitate maximă, așa că celelalte trebuie să înceapă să preia din cazuri. Nu vorbim aici de cele cu simptome ușoare sau fără, ci acele cazuri în care e nevoie de tratament și oxigen. Pentru acestea va trebui să ne pregătim cu locuri suplimentare. Trebuie să fie create circuite. Spitalele au epidemiologi proprii și trebuie să discute pentru a crea aceste circuite.

De exemplu, un pacient ajunge la operație după un accident. I se face și test COVID și se trezește că e pozitiv. El trebuie tratat acolo, nu poate fi transferat la spitalul COVID.

Eu trebuie să găsesc un loc unde trebuie să fie tratat corect, dar să fie izolat de ceilalți pacienți”, a explicat Raed Arafat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nelu Tătaru: Toate spitalele trebuie să aloce locuri pentru pacienții cu coronavirus

Declarațiile lui Arafat vin în contextul în care, joi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că toate unitățile medicale din țară vor trebui să se pregătească să primească bolnavi de COVID-19.

Tătaru a precizat că toate spitalele trebuie să aloce 10% din paturile de Terapie Intensivă și 15% din celelalte locuri pentru pacienții cu coronavirus.

„Vorbim la nivel de fază 3, spitalele judeţene şi cele municipale, care nu intră în tratamentul pacienților COVID şi care trebuie să îşi pregătească paturi pentru pacienţii COVID. (…) Astăzi s-a discutat şi la nivel naţional despre o rezervă de paturi care pot fi în spitalele de faza trei, judeţene şi municipale. Toate spitalele vor avea o rezervă şi în funcţie de evoluţia din fiecare judeţ, ele vor fi ocupate”, a declarat ministrul Sănătății, joi.

Totuși, pentru a fi evitată supraaglomerarea, persoanele infectate cu coronavirus, dar care au simptome ușoare sau deloc, nu vor mai trebui să meargă la spital. Ele vor rămâne acasă, sub supravegherea medicilor de familie.

„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti”, a afirmat Tătaru.