Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, și-a depus demisia marți dimineață, după ce a fost atacat dur pe tema legii sănătății de către președintele Traian Băsescu în cadrul unei emisiuni televizate.
Șeful statului i-a cerut lui Arafat să nu creeze o psihoză publică, prin afirmarea faptului că Guvernul ar dori să predea sistemul de ambulanță unor înterprinzători privați. Traian Băsescu l-a avertizat pe Raed Arafat că ar trebui să demisioneze dacă nu este de acord cu ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, și nu reușește să își exprime nemulțumirile în cadrul Ministerului.
„Să nu să creeze o psihoză publică, că acest guvern, ticălos, de altfel, nu, domnu’ Arafat, vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea la nişte golani privaţi„, a spus Băsescu.
Raed Arafat și-a manifestat mai multe nemulțumiri vizavi de acest nou proiect de lege, președintele spunând că ar fi o mare greșeală ca legea sănătății să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului.
Raed Arafat a anunțat o conferință de presă în jurul orei 14:00.
Întrebat marți despre o eventuală demisie a lui Raed Arafat, ministrul Ritli Ladislau a declarat că acesta îi va respecta decizia. Ministrul a precizat că Arafat și-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea privind Urgența, că a încercat să îl liniștească, dar nu a reușit.
„E o decizie a domnului Arafat, respect decizia dânsului. Este un coleg foarte bun, cu experienţă (…). De fiecare dată când am discutat despre medicina de urgenţă din noul proiect, şi-a exprimat îngrijorarea, am încercat să îl liniştesc, dar nu am reuşit”.
Întrebat despre opinia preşedintelui Traian Băsescu în acest sens, ministrul Sănătăţii a spus că şeful statului vede lucrurile global.
„Domnul preşedinte vede lucrurile global, nu putem neglija punctul de vedere al dânsului. Legea trebuie discutată fără resentimente, fără idei preconcepute”, a spus Ritli Ladislau.
Ministrul a subliniat însă că nu este de acord să fie proiectată „o imagine de dezastru” referitoare la această lege.
Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii în 23 august 2007, printr-o decizie semnată de premierul din acea vreme Călin Popescu Tăriceanu.
Raed Arafat este şi coordonator al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).
Raed Arafat este de origine palestiniană şi a ajuns în România la vârsta de 16 ani, hotărât să studieze medicina. A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca şi s-a specializat în anestezie-terapie intensivă. În 1990 a pus bazele Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare cunoscut sub numele de SMURD. Serviciu pe care l-a coordonat îndeaproape. Timp de 8 ani, Raed Arafat a a lucrat ca voluntar la SMURD, folosindu-şi banii moşteniţi de la tatăl său.
În mai puţin de 20 de ani de existenţă SMURD-ul s-a dezvoltat constant, până a ajuns să aibă cel puţin câte o filială în fiecare judeţ al Românei. În 2003 Raed Arafat a primit prima distincţie prezidenţială. Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler