Raed Arafat trage un puternic semnal de alarmă: „Dacă oamenii nu respectă regulile, riscăm ca la Paștele viitor să facem pomeni, nu sărbători”

Raed Arafat trage un puternic semnal de alarmă: Dacă oamenii nu respectă regulile, riscăm ca la Paștele viitor să facem pomeni, nu sărbători
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis un avertisment românilor în contextul sărbătorilor pascale. Acesta a precizat joi într-o intervenție la digi24 că românii nu trebuie să renunțe la măsurile de distanțare socială în următoarea perioadă, în caz contrar riscăm să avem o explozie a numărului de cazuri în România și o creștere alarmantă a deceselor.

“Suntem încă în situația în care cazurile evoluează. Noi nu știm cum va evolua în urmatoarele perioade. Dacă va continua să crească sau dacă vom ajunge la o plafonare și vor începe să scadă. În ambele situații, la acest moment cel mai important lucru este păstrearea măsurilor de distanțare socială. Chiar daca nu avem creșteri mari în acest moment putem modifica acest lucru și să ne trezim că în 14 zile ajungem la un număr foarte mare de cazuri”, a declarat Raed Arafat.

El a insistat ca în următoarea perioadă să nu efectuăm vizite care nu sunt urgente, așa cum se obișnuiește de obicei de Paște.

„Dacă de sărbători oamenii nu respectă regulile de distanțare socială, dacă primesc vizite, dacă merg în vizită, riscăm ca la Paștele viitor să facem pomeni în timpul lui, nu sărbători”, a declarat Raed Arafat.

El a precizat că peste 14 zile, cât durează perioada de incubație, este posibil ca numărul cazurilor să crească accelerat.

“Dacă nu respectăm aceste reguli, și nu stăm acasă, în 14 zile, care este perioada de incubație va începe să crească numărul cazurilor. Peste 14 zile vom culege roadele care sunt etrem de tragic. hopul nu este trecut. Trebuie să mai suortăm o perioadă. Dacă părăsim regulile prea repede, înseamnă ca tot ce ai făcut a fost degeaba. Și câteva minute dacă durează vizita la o rudă mai în vârstă, poate însemna sfârșitul pentru acea rudă”, a avertizat Raed Arafat.

În ceea ce privește predicțiile unui posibil vârf, Raed Arafat a precizat că acestea variază și că nu pot fi făcute cu precizie.

„Predicțiile au fost variabile: spun predicții care spun că acum suntem la vârf, altele care spun prin 23-24 aprilie, altele spun că vârful va fi în luna mai”, a afirmat Arafat.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`